Search
Kako pripravimo vrt na zimski počitek
08.10.2014, 09:51    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Oktobra se vrtičkarska in kmetovalna sezona zaključujeta, zato je treba na njivah in vrtovih narediti red, shraniti pridelek in zemljo pripraviti na zimski počitek. Kaj nas čaka?




Predvsem shranjujemo pridelke, ki jih nismo pospravili v prejšnjem mesecu. Kmetje pospravljajo še zadnjo koruzo in pripravljajo njive na setev ozimnih žit.


 
oktober7Jesenska opravila, ki nas okupirajo na zelenjavnem vrtu:

  • Če ni slane pobiramo brokoli, cvetačo, kolerabico, kumare, bučke, paprike, stročji fižol, mehko listno solato in korenček.
  • Pravi čas za pobiranje zelene in zelja, dozoreva pa tudi zelje namenjeno za kisanje.
  • Zadnji čas za setev motovilca in prezimnih solat.
  • Sadimo rabarbaro, čebulčke majskega srebrnjaka in holandskega rumenega ter jesenskega česna.
  • Blitvo osipamo, da bo spomladi bolj zgoden pridelek, med por natrosimo šoto, ohrovt pa pustimo zmrzniti, saj ima tako boljši okus.
  • Zelenjavo, ki bo ostala zunaj, zaščitimo pred mrazom s smerkovimi vejami ali zimsko agrokopreno, ki nudi dovolj svetlobe.
  • Prekopane gredice pognojimo s kompostom ali hlevskim gnojem. Upoštevajmo pa, da hlevski gnoj ni primeren za gredice, kjer bodo naslednje leto rasle korenovke.

 
Sadni vrt nas razveseljuje z naslednjimi aktivnostmi:

  • Obiramo pozne jesenske in zimske sorte jablan, hrušk, kutin in grozdje.
  • V drugi polovici meseca dozorevajo kakiji.
  • Drevje zaščitimo pred škodljivci, ki se vzpenjajo po deblu, pred divjadjo pa jih ubranimo z okoli debla ovito slamo ali koruznico.
  • Čas za sajenje dreves, saj sadike spomladi bolje odženejo, ker so že ukoreninjene.

 
Grozdje, ki je zakladnica vitaminov in mineralov, je sadež tega meseca. Poleg vitamina B in C vsebuje veliko kalcija, kalija, fosforja, magnezija ter veliko antioksidantov.


Na okrasnem in zeliščnem vrtu pa so na vrsti ta opravila: 

  • Sadimo čebulnice, živo mejo, okrasne rastline in grmičevje in presajamo trajnice.
  • Po prvi slani izkopljemo in shranimo gomolje dalij in čebulice amarilisa, ki jih hranimo na suhem.
  • Še zadnjič pokosimo trato.
  • V okrasne posode posadimo jesensko vresje, bršljan in mačehe.
  • Predno temperature pokažejo 0 stopinj poberemo vsa zelišča, ki ne preživijo zime na prostem in jih shranimo.
  • Sadimo večletna zelišča, ki rastejo na prostem, da se zakoreninijo.

 

oktober6

Jesen pa je tudi čas trgatev, ki je nekoč veljala za pravi in eden najpomembnejših praznikov na vseh krajih, kjer raste vinska trta. Povezovala je delo, družabnost in šego. Trgatev je bilo svečano opravilo, plod dela in skrbi vinogradnika v celem letu. Trganje grozdja se je vedno končalo z veselico, kjer se je s prijatelji, sosedi in sorodniki pilo lansko vino ali sveže izstisnjen mošt, kmečke žene pa so pripravile obilno večerjo.

V severovzhodni Sloveniji so še zdaj znamenja trgatve klopotci, ki so slovenska posebnost. Prepodili naj bi ptice, ki pobirajo jagode iz dozorelih grozdov.

Že v času naših dedov in babic je veljal rek: Bolj kot jesensko sonce greje grozdje, lepša je trgatev.

 

Če vas zanima, kaj pravijo stari pregovori: kakšna zima se nam obeta, če zgodaj listje odleti, si lahko več preberite v tem članku (na tej povezavi).

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}