Search
Februarske priprave na vrtnarsko sezono
04.02.2015, 09:16    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

V mesecu februarju je na vrtu še malo dela, zato si zelenjavne vrtičke lahko začnemo ustvarjati kar na okenski polici ali v rastlinjaku.
 

februar

Februar ali svečan je drugi mesec v gregorijanskem koledarju, ki je dobil ime po latinskem prazniku sprave in očiščenja. V besedi februar se skriva rimski praznik očiščevanja »febra«, saj so Rimljani verjeli, da se je pred prihodom novega leta potrebno obredno očistiti. Rimljani so namreč po starem koledarju začeli leto s 1. marcem.Slovensko ime svečan povezujemo z besedo sveča – pa naj bo narejena iz voska ali iz ledu, za obe sveči je v mrzlem in temnem zimskem mesecu pravi čas.

 
Druga stara imena za ta mesec so: sečan, sičan, svečnik, sičnjek, svičan, mali mesec, dežnik, talnik, poznozimec, drugnik, drujnik.

 

 

FEBRUARSKA VRTNA OPRAVILA

Čeprav si februarja lahko tako kot narava privoščimo še malo počitka, je tega meseca že pravi čas za prve aktivnosti, ki nas bodo pravočasno pripravile na vrtnarsko sezono. Zberemo nekatera semena in si zelenjavne vrtičke oblikujemo kar na okenski polici ali v rastlinjaku. Tako bodo sadike ravno prav velike za sajenje, ko bo skopnel sneg in bo pokukalo prvo dovolj močno sonce.

 
Priprave za zelenjavni vrt:

  • Pod vrtno tkanino lahko sejemo špinačo, pastinak, bob, črni koren, redkvico in zgodnji grah, če je zemlja dovolj ogreta.
  • Če imamo pripravljeno toplo gredo, lahko sejemo zelje, cvetačo, kolerabico in solato.
  • Če smo v januarju opravili setev, lahko v ogrevanem rastlinjaku sadimo paradižnik in zgodnje kolerabice. Primeren čas je tudi za sajenje prvih letnih solat, motovilca in endivije.

 
februar Priprave za sadni vrt:

  • Sadimo nova sadna drevesa ali grmovnice.
  • Če ni več snega in prehudega mraza, obrežemo prosto rastoče jablane in hruške ter porežemo jesenske maline.
  • Četla niso zamrznjena, konec meseca sadimo jagodičevje, kosmulje in ribez.

 
Priprave za okrasni in zeliščni vrt

  • Na toplem posejemo kitajski nagelj, lobelijo, zajčke, petelinov greben, glavinec, dalije, okrasni tobak, petunije, kadulje.
  • Posadimo čebulice gladiol in lonce prenesimo na svetlo mesto pri 10°C, kar pospeši cvetenje kasneje v sezoni.
  • V hladen prostor posejemo dišeči grahor.

 

Stari slovenski pregovori o mesecu februarju

Prazniki, obredi in stari običaji

Zakaj ima februar le 28 dni, na vsake štiri leta pa 29?Obiščite tudi 
FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}