Search
Kakovostna slovenska živila in recept za ajdove štruklje
18.02.2015, 11:28    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

»Inovativnost slovenske živilske industrije na preizkušnji – ali je lahko konkurenčna mednarodnim korporacijam?« je zanimiv projekt, ki spodbuja potrošnjo zdravju bolj koristnih živil.
Veste kaj, kakorkoli obračam, polnovredna hrana, ki jo potrebujemo za krepitev imunskega sistema in za celovito zaščito organizma, ter uravnoteženi obroki so osnova za zdravo življenje, pa pika.

Sveže sadje in zelenjava vsebujeta več antioksidantov in hranljivih snovi, sta bolj okusna, da okoljskega vidika sploh ne omenjam.

Zame je edino zagotovilo, da živila niso prepotovala tisoče kilometrov  in s tem izgubila večino hranljive vrednosti, da kupujem lokalna živila. Torej, če mojemu telesu bolj koristi sveža in okusnejša lokalno pridelana hrana, zakaj bi posegala po drugih živilih?Prav zato sem posebej pozorna na različne projekte in akcije, ki podpirajo v Sloveniji proizvedena živila. Eden takšnih je projekt z naslovom »Inovativnost slovenske živilske industrije na preizkušnji – ali je lahko konkurenčna mednarodnim korporacijam?«, ki je v prejšnjem tednu podal rezultate. Inštitut za nutricionistiko je izmed 52 prispelih predlogov, ki so jih lahko podali tako potrošniki kot proizvajalci,  izbral 6 najbolj inovativnih živil v letu 2015.

 

inovativna zivila (2)Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi s tem dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, da bi hrano prilagodili potrebam potrošnikov ter s tem pazili tudi na okolje. Pri izbiri je komisija upoštevala prehransko sestavo živil, torej so izbirali živila, ki so koristna za zdravje. Inovativnost so iskali v prijaznosti do potrošnika, posebnosti pri proizvodnji in pakiranju.

Ker je bil glavni cilj projekta spodbuditi potrošnjo zdravju bolj koristnih živil, z veseljem širim glas, da se bomo še bolj zavedali, kaj vse raste in se prideluje na naših tleh.

 

 

Vas zanima, katera slovenska živila so zmagala kot najbolj inovativna živila v letu 2015?Na TV sem že zasledila, da nekateri trgovci pri nagrajenem živilu že izpostavljajo, da je izdelek dobil priznanje najbolj inovativnega živila. Odlično, tako bomo kupci vedeli, kaj pomeni poseben znak projekta, z napisom »Inovacija leta 2015«, saj ga proizvajalci nagrajenih živil lahko navajajo na svojih označbah in predstavitvah živil.


 

Pa še recept za ajdove štruklje 

Ajda je žito z bogato zgodovino na slovenskem, zato lahko poskusite sami pripraviti ajdove štruklje po preprostem receptu:

  • Testo: 50 dag ajdove moke, 10 dag bele moke, 6 dl slane vrele vode
  • Nadev: 50 dag skute, 2 jajci, 4 žlice smetane
  • maslo in drobtine po potrebi


Priprava:

Ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Vmešamo belo moko in ko je testo dobro zgneteno, ga razvaljamo, da je za pol prsta debelo.

Nadev pripravimo tako, da skuti dodamo stepena jajca, nato ga prelijemo s smetano. Če je nadev preveč tekoč, ga potresemo s krušnimi drobtinami.

Testo premažemo z nadevom in ga zvijemo v moker in z drobtinami potresen prt, vložimo v vrelo slano vodo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.  Narežemo na rezine in zabelimo z maslom in drobtinami.

 

 
Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.  

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}