Search
Bogata ponudba slovenskih lokalnih in tradicionalnih kmetijskih živil
04.03.2015, 09:50    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Slovenska kulinarična ponudba je, kljub majhnosti naše dežele, zelo raznolika, vezana na določena območja in tradicijo. Nekateri pridelki in živila so zaradi svoje kakovosti, značilnosti in tradicije cenjeni tudi v tujini.




V Sloveniji imamo pestro ponudbo lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil, zato z zaščito ohranjamo slovensko tradicijo. Nam, potrošnikom, pa je lažje prepoznati večjo izbiro tradicionalnih in visoko kakovostnih slovenskih kmetijskih pridelkov in živil na trgu. 


Več o kakovosti, ki so jo zapomniš, preberite v članku.



Zaščita kmetijskega pridelka oziroma živila pomeni, da se zaščiti ime določenega kmetijskega pridelka oziroma živila, pridelanega ali predelanega znotraj določenih geografskih območij, da se zaščiti tradicionalni recept ali pa tradicionalna sestava živila. Da se lahko zaščiten pridelek oziroma živilo prodaja na trgu, se mora proizvajalec certificirati.


Predstavitev shem kakovosti, ki v Sloveniji omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov oziroma živil.


Nekaj živil, ki se uvrščajo pod zaščiteno označbo porekla (ZOP) – EU shema

Ekstra-deviško-oljčno-olje-Slovenske-Istre

  • Nanoški sir,
  • Tolminc,
  • Bovški sir,
  • Mohant,
  • Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre,
  • Kočevski gozdni med,
  • Kraški med.

 

 

Nekaj živil, ki se uvrščajo pod zaščiteno geografsko označbo (ZGO) – EU shema

kranjska-klobasa

  • Kraški pršut,
  • Zgornjesavinjski želodec,
  • Štajersko prekmursko bučno olje,
  • Prleška tünka,
  • Kranjska klobasa,
  • Kraška panceta,
  • Ptujski lük…

 

 

Nekaj živil, ki sodijo pod zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP) – EU shema

Belokranjska-pogaca

  • Prekmurska gibanica,
  • Idrijski žlikrofi  in
  • Belokranjska pogača.

 

 

 

Pod označbo višje kakovosti – nacionalna shema, pa sodijo:

Pivški-piščanec

  • Kokošja jajca Omega plus,
  • Poltrdi sir brez konzervansov (poltrdi siri Zelene doline),
  • Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«…

 

 



Seznam vseh zaščitenih slovenskih kmetijskih pridelkov oz. živil in več o shemah kakovosti lahko najdete tukaj

Oglejte si, kateri dve novi živili sta se konec leta 2014 pridružili že 17 registriranim slovenskim proizvodom.




Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.   









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}