Search
Živila, ki topijo maščobo v telesu
23.03.2010, 15:50    avtor:   vir: http://www.aktivni.si/    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še
Prva pomoč v boju proti maščobam prihaja kar iz narave. Limone, ingver, grenivka, ananas in podobna živila prinašajo dragocene snovi, poleg tega pa topijo tudi maščobne blazinice.


  • Rž, pira, pšenica pripomorejo k lepi postavi, ker vsebujejo veliko balastnih snovi. So vodnata živila, tako da skoraj popolnoma napolnijo želodec. Če jemo taka živila (na primer polnozrnato žemljico), smo hitro in tudi dlje časa siti. Poleg tega vsebujejo tudi zelo malo kalorij.
  • C-vitamin iz limone – v eni limoni se skriva do 100 miligramov C-vitamina. Skupaj z vitaminom B6 in niacinom se ustvari še vitaminom podobna snov – L-karnitin. Ta je pomemben za energijsko presnovo naših celic. L-karnitin transportira maščobne kisline v telesne celice, kjer se spremenijo v energijo – maščoba torej izgoreva. Čudovit stranski učinek limone: njena eterična olja razstrupljajo jetra.
  • Beljakovine in kalcij - sir iz kislega mleka in pinjenec sta najboljša prijatelja vitke postave. In to že pri odstotku maščobe, a celi množici beljakovin. Te ostanejo dlje časa v želodcu in poskrbijo za dober občutek sitosti. Poleg tega potrebuje telo za razgradnjo proteinov (se pravi beljakovin) še posebej veliko energije. Pri tem pa izgorevajo kalorije. Pinjenec ima še dodatno prednost: vsebuje veliko kalcija. Ta na eni strani veže maščobo v črevesju in zavira nalaganje maščobnih blazinic. Na drugi strani pa kalcij pospešuje tvorjenje ščitničnih hormonov in tako pospešuje energijsko porabo telesa.
  • Rjava začimba - cimeta ne smemo prezreti pri hujšanju, ker zavira tvorjenje inzulina, hormona trebušne slinavke. Inzulin namreč deluje kot nekakšen zbiralec maščob, lahko pa celo omogoča izgradnjo maščob. Če so vrednosti inzulina konstantne, ne občutimo volčje lakote. Dnevno zadostuje že ena čajna žlička cimeta. Uporabimo ga pri začinjanju sladic, svežega sadja, mlečnih napitkov ali smoothijev.
  • Čudovit gomolj - ingverjeva korenina je pravi kurilec maščob. Med žvečenjem se izloča kapsaicin. Ta snov v ustih sproži dražljaj ostrine, vročina se razširi po telesu, izboljša se prekrvavitev. Včasih se začnemo celo malce znojiti. S tem učinkom telo porabi več energije in kilogrami se topijo hitreje. Tudi čili vsebuje kapsaicin in prav tako spodbudi izgorevanje maščob.
  • Regrat in endivija - zeleno je zdravo. Vsaj tako velja za regrat in endivijo. Obe rastlini namreč vsebujeta grenčične snovi, ki poskrbijo za hiter občutek sitosti. Grenčične snovi spodbudijo nastajanje bazičnosti oz. zavirajo zakisanost telesa, ki  povzročijo precejšnje bolečine želodca in pekočo zgago. Poleg tega grenčične snovi spodbujajo prebavo. Telo se razstrupi, znebi se odvečnih kilogramov, preprečuje pa tudi težave s črevesjem. In seveda imajo regrat in vsa sorodna zelenolistna zelenjava tudi zelo malo kalorij.
if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}