Search
Sproščen otrok se lahko bolj kreativno spoprime z življenjem
15.02.2011, 12:25    avtor: Anja Ekologičen   vir: Ekologičen    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

Z meditacijo otrok dobi moč nad svojim razmišljanjem in čustvi, da lahko sprejme in razume sebe in svet okoli njega ter postane srečen.
 

Otroci so naše upanje, veselje, nedolžnost, odraz ljubezni. Zato mora biti ena od naših pomembnih nalog, da otrokom pomagamo, da bodo osvojili pozitivne vrednote in bodo postali srečne,  samozavestne ter pozitivne osebnosti. Toliko bolj se to zdi pomembno v današnjem času, ki je prepogosto poln stresa, strahov in napetosti. A tudi v tem času je mogoče živeti veselo in izpolnjeno življenje, če ga napolnimo z mirom, ljubeznijo in sočutjem.

Velika naložba v naše otroke je, da jih naučimo sproščanja ali meditacije. Sproščen otrok je bolj sposoben, da se kreativno spoprime z življenjskimi situacijami. Na sproščanje otroke lahko začnemo pripravljati že od malega, saj so otroci zelo dovzetni, ker še nimajo toliko blokad kot odrasli, zato jim gre vizualiziranje in sproščanje odlično od rok. Še posebej, če jih znamo v to vpeljati spontano in na njim prijazen način, jim bo to zagotovo všeč. S tem jim bomo dali bogato doto, od katere bodo imeli veliko koristi v življenju, saj jim bomo pomagali spoznati vrednosti tišine in osredotočanja njihovih misli, na podlagi česar bodo znali sproščati strahove, krepiti zaupanje vase in v svet okoli njih, da bodo postali uravnotežene osebnosti, s pravo mero samospoštovanja. 

Prvi koraki na poti meditacije se lahko začnejo že pri malčkih, ko jim predvajamo pomirjujočo glasbo, kadar želimo, da si naš otrok privošči sprostitev (ob začetku dneva, na poti v vrtec ali šolo, ob prihodu domov ali pred spanjem). Odličen je tudi razumevajoč in sproščen pogovor, v katerem dobi otrok priložnost, da opiše svoj dan in se poglobi v svoje občutke. Otrok tako dobi občutek, da je pomemben, da mu posvetite popolno pozornost, da ga sprejemate in da lahko zaupa vase, ker je ljubljen. Primeren čas je zvečer pred spanjem ali ko se otrok vrne iz vrtca ali šole. Lahko pa mu tudi pred odhodom v vrtec ali šolo predstavimo kakšno pozitivno misel, ki mu bo pomagala optimistično zajadrati v nov dan.  

Zelo učinkovite so tudi dihalne vaje, ki pridejo v poštev ob različnih delih dneva. Otrok naj se primerno namesti, nato ga prosimo, da se začne zavedati svojega dihanja in ga opazuje. Skupaj z otrokom lahko naredimo nekaj vdihov in izdihov globoko iz trebuha in v trebuh. Pri tem je pomembno le, da tega ne počnemo, če otrok ni zainteresiran in da ne postane ne postane nepotrpežljiv ali zaskrbljen, če izgubi pozornost. 

Sprostitev je lahko tudi vizualizacija, ko se otrok udobno namesti in ga prosimo, da si zamisli posebno osebo, ob kateri se počuti sproščenega in srečnega. Lahko si predstavlja tudi poseben kraj, kjer uživa v pomirjujočem ozračju, kot je na primer kotiček na obali, kjer je bil na počitnicah. Z vizualizacijo ga lahko popeljemo tudi v svet barv, ko ga vodimo po mavrici (lahko tudi po barvah čaker), da si zamisli vsako posamezno barvo, ali v svet vonjev, ko mu naštevamo sadje in ga prosimo, da si predstavlja njegov vonj. 

Odlična sprostitev so tudi zgodbe, ki jih otroci obožujejo, saj jih popeljejo v svet domišljije, ki si jo s tem še krepijo. Zgodbe pa so za otroke odlične tudi, saj so lahko zelo poučne. Starši si tako želimo, da bi bile zgodbe, ki jih predstavljamo svojim mavričnim ali indigo otrokom, primerne, da bi okrepile njihove talente, rahločutnost in druge duhovne darove.

 

Nekaj knjig, primernih za učenje sproščanja naših otrok:

  • Nočne lučke, Ann Civardi in ostali
  • Na krilih domišljije, Renata Srebot in Kristina Menih
  • Buda za lahko noč, Dharmachari Nagaraja
  • Mala duša in sonce, Neale Donald Walsch
  • Peaceful Piggy Meditation, Kerry Lee Maclean

Nekaj tehnik za sproščanje otrok lahko najdete tudi na portalu Sproščeni otroci.

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}