Search
Kaj jesti pozimi?
03.03.2011, 10:40    avtor:   vir: Svet je lep    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

Vsi, ki se trudimo naša telesa hraniti s čimbolj svežo, ekološko in lokalno pridelano rastlinsko hrano, se v teh mrzlejših dneh prav gotovo že sprašujemo: Kaj jesti pozim?
 

Od sadja se pozimi ohranijo le jabolka. Če jih naberemo jeseni in spravimo v zabojčke na suho, hladno mesto, nas bodo počakala vse do pozne zime. Nekatere vrste so za to primernejše kot druge, v vsakem primeru pa imamo tudi pozimi možnost kupovanja ekološko pridelanih jabolk na slovenskih kmetijah ali na tržnici.

Pozimi uspeva motovilec, ki nas lahko razveseljuje še vse do pomladi, če ga primerno pokrijemo in zavarujemo pred snegom. Mraz ne more do živega niti zelju,ohrovtu in brstičnemu ohrovtu. Zelje lahko jeseni naribamo in skisamo v lesenem čebru ter si ga občasno privoščimo pozimi. Tu so še podzemni plodovi, ki jih lahko shranimo za zimo: korenček,repa, pastinjak, topinambur, sladki krompir, krompir (nekateri ga uživajo kar presnega) … Vse omenjene plodove lahko po želji skisamo in jim s tem podaljšamo trajnost, v procesu fermentacije pa se tudi obogatijo (ali pa ravno obratno, mnenja so ločena) s snovmi, prijazne naši črevesni flori.

Pozimi pa so dobrodošlje tudi buče, ki so zelo uporabne tudi v presni prehrani, še posebej buče hokaido in maslene buče (vrsta butternut), pa tudi muškatna buča je uporabna za kakšno presno juho. Za shranjevanje niso zahtevne, potrebujejo je le hladen in suh prostor. Pravi užitek si je pozimi pripraviti preprosto bučno juho, utekočinjeno sonce, ki je v zimskih dneh večkrat skrito za oblaki, jeseni pa se je del njegove energije še lahko shranil v bučo na njivi.

Ne pozabimo na poletne plodove, ki jih lahko uspešno zamrznemo. Sicer niso tako okusni kot sveži, a še vedno nam lahko popestrijo zimski jedilnik – od paradižnika, koruze in zelenolistnate zelenjave (blitva, špinača, koprive, …) pa do borovnic, malin, robid in ostalih gozdnih sadežev. Zamrznjeno sadje je odlično v smoothijih in jim da še posebno okusno teksturo, zzamrznjeno špinačo pa si lahko tudi pozimi privoščimo zeleni smoothie, poln klorofila, vitaminov in mineralov.

Poleg zamrzovanja pride v poštev še sušenje, predvsem pri sadju. Ob zimskem čaju ali pa toplem mleku iz oreščkov se priležejo suhi jabolčni ali hruškovi krhlji, pa posušene slive in kaki …Suho sadje predstavlja tudi neizčrpen vir možnosti za ustvarjanje zdravih veganskih, lahko presnih sladic. Zmleti oreščki in suho sadje po želji – to je recept za najbolj enostavne kroglice, ki nikdar ne razočarajo, pa še priprava je preprosta, da bolj ne bi mogla biti.

Posušimo lahko tudi zelišča, kot so origano, timijan, bazilika, zelena, lahko tudi bolj eksotičnikoriander … Baziliko je sicer boljše vložiti v olivno olje, saj sušena izgubi večino svojega dobrega okusa. Za vlaganje v olje so odlični še čemaž (a se moramo na to spomniti že spomladi), drobnjak,peteršilj … Seveda k vlaganju v olje spada tudi sol, odločimo se seveda za himalajsko ali naravno morsko sol.

Če se želimo izogniti boleznim in ohraniti zdravje tudi pozimi, seveda ni nujno, da jemo 100% presno. Čeprav ima popolnoma nepredelana hrana v sebi resnično največ svojih hranil, mnoge pozimi od samo presne hrane zebe. Pomagajo gibanje in topel čaj, in zelišča, ki nas ogrejejo, kot so ingver, čili in druge. Tudi presna bučna juha, ki jo lahko nekoliko pogrejemo in pojemo toplo. Tudi različne stročnice, kot so čičerika,leča in fižol, so odlična popestritev jedilnika. Od žit so telesu najbolj prijazne kvinoja, amarant,proso in ajda, ki jih lahko tudi kalimo. Nasploh pozimi ne pozabimo na kalčke! Semena se namreč ohranijo tudi pozimi, s kaljenjem pa se v njih razvijejo mnoge koristne snovi. Tako si lahko lastno svežo zelenjavo, polno encimov, vitaminov in mineralov, pridelamo kar sredi zime, na domači okenski polici.

In ne pozabimo pozimi na gibanje! Nič ne ogreje telesa bolje kot hitra hoja v naravi ali sankanje. Privoščimo si tudi čas za praznična razvajanja, za otroka v sebi, za prijaznost do ljudi in živali. Obdarujmo se, preživljajmo čas s tistimi, ki jih imamo radi, na jezik lovimo snežinke …  In naj iz pečice ali dehidratorja zadiši po okusnih veganskih piškotkih … Mmmm, tudi zima je lahko topla in prijazna.

 

Vir: Eva Žontar, PlanetBIO in SvetJeLep

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}