Search
S čebeljimi izdelki do boljšega zdravja
14.03.2011, 16:00    avtor:   vir: Celjski sejem    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

Med, propolis, cvetni prah in matični mleček nujne sestavine vsake domače lekarne.




 

Med
Med je najbolj poznan čebelji pridelek, ki ga uporabljamo v vsakdanji prehrani, za lajšanje prehladnih obolenj, za boljši spanec pa tudi kot vir energije pri fizičnem delu in v športu.

Poleg vode vsebuje med različne sladkorje, flavonoide (antioksidanti) in številne druge organske sestavine, encime, hormone, vitamine in minerale. Izolirali so skoraj 200 različnih sestavin

Med je od nekdaj poznano sredstvo, ki pomaga celiti rane, opekline, ture, kar je tudi potrjeno z najnovejšimi raziskavami. Med deluje protimikrobno na številne patogene mikroorganizme, pospešuje obnavljanje tkiva, zmanjšuje bolečino in neugoden zadah kronične rane, povečuje prekrvavitev in zmanjšuje nastajanje škodljivih prostih radikalov.

Dognali so, da je med učinkovitejši kot antibiotiki pri obvladovanju mastitisa (vnetje mlečnih žlez) pri govedu.

Pomembna je tudi ugotovitev, da med spodbuja rast koristnih bakterij v prebavilih, ki imajo pomembno vlogo pri odpornost telesa za razne bolezni. Znaten je pozitivni vpliv na imunsko stanje človeka, znižuje nivo holesterola in zmanjšuje alergične reakcije. Z raziskavami so ugotovili pozitivno delovanje pri obolenji vseh organskih sistemov človeka. Pomembna je tudi ugotovitev, da med izboljšuje učinek konvencionalnih zdravil, vključno s citostatiki pri zdravljenju raznih tumorjev.

Za celjenje ran se uporablja medeni obliž, ki je pripravljen na poseben način. Njegovo učinkovitost so preverili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

Naravni med brez dodatkov drugih sladkorjev in sladil, po določenem času kristalizira. Ponovno ga lahko napravimo bolj tekočega s segrevanjem, vendar nikoli ne segrevamo nad 40st.C, ker s tem uničimo visoko vredne bioaktivne sestavine. Čaj sladkamo z medom šele, ko se ohladi na 40 st.C.

Propolis
Propolis ali zadelavina je zaščitno sredstvo v panju, delno tudi kot gradbeni material s katerim čebele zamašijo v panju vse špranje ter premažejo stene in satje. S tem preprečijo škodljivo delovanje raznih mikroorganizmov in morebitnih vsiljivcev.

Propolis je mešanica smol, ki jih čebele nabirajo na popkih topola, kostanja, breze in drugih dreves in rastlin. Doslej so identificirali preko 200 sestavin: flavonoide, alkohole, ketone, fenole, derivate cimetove kisline, razne aromatske spojine, ogljikove hidrate, minerale, vitamine in drugo. Ugotovili so, da propolis zavira rast ali uničuje razne bakterije, viruse, glivice in praživali. Zavira tudi vnetja in rast tumorjev, deluje protibolečinsko in antioksidativno, spodbuja imunski sistem, tvorbo kosti in sklenine ter regeneracijo tkiv. Propolis se je izkazal učinkovit tako pri boleznih kože, ( luskavica, akne, ekcem..) prebavil, (vnetje želodčne sluznice, razjeda, vnetne bolezni črevesja),dihal (angina, rinitis, astma…), kot tudi pri kroničnih boleznih, kot so: ateroskleroza, revmatoidni artritis, razni tumorji, sladkorna bolezen, bolezni krvnih obtočil, motnje imunskega sistema, multipla skleroza. Propolis je na voljo v obliki kapljic, tablet in v mešanici z medom in drugimi dodatki.

Cvetni prah
Cvetni prah ali pelod je glavni vir beljakovin. Brez njega čebele ne bi mogle preživeti, hraniti svoje zalege in izdelovati voska.

Cvetni prah vsebuje celo paleto hranljivih snovi in je zato popolno hranilo. Take lastnosti nima noben pridelek. Ugotovili so, da je v 30gramih cvetnega prahu toliko nezamenljivih aminokislin (ki jih človek ne more proizvesti sam), kot jih vsebuje 500gramov govedine ali sedem jajc.

Vsebuje številne vitamine, minerale in elemente v sledovih, ki so izrednega pomena za razne biokemijske reakcije. Polifenoli, ki so jih doslej izolirali iz cvetnega prahu (20) imajo pomembno antioksidativno delovanje, ki se kaže v zaviranju oksidacije maščob in s tem v zaviranju bolezni staranja, vključno z rakom.

Cvetni prah je izvrstno dopolnilo v človekovi prehrani, saj vsebuje idealno razmerje vseh sestavin potrebnih za usklajeno delovanje organov. Poskusi so potrdili, da izboljša učinkovitost konvencionalnih zdravil in zmanjša njihove škodljive stranske učinke. Veliko se proučuje delovanje na prostato. Prav pri vseh vrstah težav, cvetni prah pripomore k hitrejšemu zdravljenju. Za vegetarijance, ki ne dobijo s hrano dovolj beljakovin in za športnike, ki imajo večjo porabo, je nepogrešljivo prehransko dopolnilo.

Pri nas je cvetni prah na razpolago v različnih oblikah: posušen, zamrznjen (ima največ ohranjenih sestavin), v kapsulah ali v raznih mešanicah z medom in drugimi dodatki.

Matični mleček
Matični mleček ali kraljevski žele je najbolj cenjen pridelek. Čebele delavke živijo le okoli enega meseca, matica, ki se hrani izključno z matičnim mlečkom pa doživi starost okoli šest let.

Sestavljajo ga voda, beljakovine, sladkorji, maščobe, encimi, spolni hormoni, vitamini, minerali in drugo. 3% sestavin je še vedno nepoznanih.

V tradicionalnih orientalskih kulturah matični mleček že tisočletja cenijo kot sredstvo za ohranjanje mladosti in energije, za blaženje vznemirjenosti in nespečnosti, izboljšanje spomina, vzdržljivosti in odpornosti. Z novejšimi raziskavami so bili ti učinki tudi potrjeni. Ugotovili so tudi protimikrobno delovanje ter krepitev imunskega sistema.

Visoke doze matičnega mlečka morejo povzročiti resne motnje živčnega in endokrinega sistema. Prepovedana je uporaba pri Addisonovi bolezni.

Čebelji strup ali apitoksin
Kemijska sestava še ni dokončno razvozlana. Doslej so identificirali razne encime, peptide, fiziološko aktivne amine in nevrološke prenosnike ter mineralne snovi. Od nekdaj so uporabljali apitoksin za zdravljenje revmatičnih bolezni. Z novejšimi raziskavami so dognali, da zmanjšuje bolečine, znižuje krvni pritisk in holesterol. V uradni medicini se uporablja za desenzibilizacijo in v kremah za revmatike.

Vosek
Sestavine imajo protivnetno delovanje in mehčajo kožo.

Na vse čebelje pridelke se lahko pojavi tudi preobčutljivost – alergija.

Dobro bi bilo, da bi se ljudje, ki si želijo izboljšati svoje zdravje s pomočjo čebeljih pridelkov predhodno posvetovali z zdravnikom, ki pozna učinke posameznih pridelkov.



Vir in več informacij: Prim. Majda Kurinčič Tomšič, dr. med. spec. za Ringaraja.net 
 

 









if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}