Search
Z otrokom na vrtu
31.05.2011, 23:35    avtor:   vir: Ringaraja    foto: Anja Horvat Jeromel
Preberite še

Če bomo otroku že v rani mladosti približali naravo in ga vzgajali v odgovornosti do nje, bo tudi kasneje kot odrasel znal ceniti vse, kar nam narava daje, in se zavedal, kako zelo smo odvisni od nje.
»Kakršna setev, takšna žetev«, pravi star slovenski pregovor. Pa to ne velja samo za rastline. Če bomo otroku že v rani mladosti približali naravo in ga vzgajali v odgovornosti do nje, bo tudi kasneje kot odrasel znal ceniti vse, kar nam narava daje, in se zavedal, kako zelo smo odvisni od nje.

Pomladno prebujanje

Topli vetrovi so odgnali zimo in zopet je prišla pomlad, odeta v plašč zelenja in neštetih cvetov. Iz zemlje že kukajo novi brsti, vzklilo je seme in ptice so oznanile svoj novi rod. Ljubitelji vrtov in cvetličnih lončkov na balkonih bomo roke zopet zakopali v prst in začelo se bo presajanje, sejanje, obrezovanje, zalivanje in še množica ostalih vrtnih opravil, brez katerih ni pravega vrtnarjenja. Ob tem poskrbimo, da na vrtu ne bomo sami. Če se le da, poprosimo naše najmlajše, da nam pri vrtnih opravilih pomagajo. Prevečkrat namreč slišimo izgovor staršev, da vrt ni urejen samo zato, ker so otroci še majhni in bi ga bilo zato nesmiselno urejati. Vrt ni namenjen samo igri.

Ustvarimo vrt skupaj z otroki

Res je, da so malčki igrivi in da jim čas teče drugače kot nam. Da so neprestano v gibanju, da so radovedni in da jih privlačijo neznane reči, da nas opazujejo in nas posnemajo. To ni zadosten vzrok, da bi se odpovedali urejenemu vrtu. Še več. Skupaj z otroki lahko ustvarimo lep in urejen vrt. Če jih bomo ob tem večkrat pohvalili pred ostalimi družinskimi člani ali pred obiskovalci, bodo na svoje delo ponosni in jim tudi v bodoče ne bo odveč.

Kako začeti?

Postopoma. Najprej jih zaposlimo z lažjimi deli. Ker so otroci neučakani, je najbolje, da jih zaposlimo z opravili, pri katerih bo učinek kmalu viden. Ker je pomlad pravi čas za vzgojo lastnih sadik, začnimo s skupnim sejanjem. Otroku na vrtu dodelimo gredo, ki jo bo sam urejal in na kateri bo sam vzgajal svoje rastline, mi pa bomo skrbeli za ostale gredice. Če vrta nimamo, mu v oskrbo dodelimo nekaj cvetličnih lončkov na balkonu ali okenski polici. Pomembno je le, da vztrajamo pri dogovorjenem in da otroku ne dovolimo, da svojo dejavnost prenese še na vse vrtne gredice ali vse cvetlične lončke, razpostavljene po balkonu. Priskrbimo mu semena, nekaj čebulic ter kakšno rastlino. Ne pozabimo jih opremiti tudi z ustrezno majhnim orodjem, prilagojenim njihovi velikosti in velikosti njihovih rok. Pred začetkom vrtnarjenja se primerno oblecimo in obujmo, pripravimo ustrezno vrtno orodje in se nato posvetimo vrtnim opravilom.

Kaj pa, če postane dolgčas?

Kakšna poučna zgodbica med vrtnarjenjem bo hitro pregnala dolgčas. Učimo jih spoznavati imena cvetic in razlikovati posamezne rastline. Ob malici jim pojasnimo, da tudi rastline potrebujejo hrano in da so žejne prav tako kot mi. Pokažimo jim zanimive rastline in če jim bo kakšna posebno všeč, jim jo lahko priskrbimo. Opozorimo jih na živali na vrtu in jim povejmo, kako živijo. Dovolimo jim, da so z nami, ko obešamo ptičje valilnice in nameščamo napajališča, kasneje pa skupaj opazujmo mladi ptičji rod. Tudi o pticah lahko otroku povemo marsikatero poučno zgodbico, ki si jo bo otrok lažje zapomnil, če bomo živalim nadeli imena. Druženje otrok in živali bo tako zanje kot tudi za nas nova življenjska izkušnja, polna strpnosti, razumevanja in ljubezni.

Vodni motivi otroke zelo vabijo, vendar pa jih zaradi lastne varnosti lahko uživajo in občudujejo le v spremstvu odraslih. Če imamo doma vodni bajer, je dobro, če je prekrit z gosto mrežo. Najboljša izbira je armirana mreža, skozi katero lahko skačejo vodne živali in se razraščajo rastline, obenem pa je dovolj močna, da vzdrži težo otroka v primeru nezgode.

Več...

 

Avtor: Marjana Žekar za Ringaraja.net

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}