Search
Naravno pobarvani pirhi
05.04.2012, 21:14    avtor: Barbara Rudolf   vir: Barbara Rudolf    foto: Internet

Prazniki so tu in marsikdo si beli glavo, kako naj letos pobarva 'pirhe', da bodo lepi in ne bodo videti umetno obarvani. Preprosto se letos izognite kemiji in naj bodo naravne barve tiste, ki bodo kraljevale v vaši velikonočni košarici.
 

Postopek vročega barvanja

Jajca položite v kozico, tako da bodo eno poleg drugega in ne eno vrh drugega. Dolijete hladno vodo, do nekje 3 cm nad jajci in dodate žlico kisa. Potem dodate naravno barvilo (različne možnosti napisane spodaj) in vse skupaj naj zavre. Na rahlem ognju naj vre 15 minut. Če ste z barvnim rezultatom zadovoljni, jajca odstranite, sicer jajca začasno odstranite in vodo z barvilom precedite in jajca položite v precejeno vodo. Vse skupaj pustite čez noč v hladilniku. Jajca, ki so pobarvana z naravnimi barvami se ne bodo svetila, na bombažno krpico kanite kapljico olja in jih premažite… dobili boste pravo svetlikajočo barvo.


Različni odtenki naravne barve

Naj vas opozorim na to, če boste barvali bela ali svetlejša jajca bodo tudi barve tiste »prave« sicer bodo temnejši odtenki.  Za večjo količino jajc morate dodati tudi večjo količino sestavin za naravno barvo.

 

Vijolično modra: cvetovi vijolic, manjša količina olupkov rdeče čebule, hibiskusov čaj in rdeče vino.

Modra: kompot iz borovnic ali zamrznjene borovnice in listi rdečega zelja.

Zelena: listi špinače in koprive.

Zlatorjava: semena kopra.

Rjava: močna prava kava, orehove lupine in črni čaj.

Oranžna: korenje, čili v prahu, mleta paprika in manjša količina olupkov rjave čebule.

Rožnata: rdeča pesa, brusnice ali brusnični sok, maline, sok vložene rdeče pese.

 

Da bodo pirhi res umetniški jih ovite v mrežice (v katerih so bile limone ali pomaranče), ali pa jih ovite v odslužene najlonke v katere dodate različne cvetove ali liste… ustvarili boste lepe in naravne vzorce.

Torej pirhi so pripravljeni… praznovanje se lahko začne.

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}