Search
Odgovorni turizem
16.07.2012, 21:08    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Po vsej verjetnosti se ob lepih poletnih večerih na dopustu sprehajate ob rivi in pogled vam nehote uide na pisane stojnice, kjer prodajajo spominke. Če imate otroke veste, da se vsaj hitremu ogledu le teh ne boste izognili. Pa so spominki zares potrebni? In iz kje sploh prihajajo?
Skoraj iz vsakega dopusta ali potovanja s seboj prinesemo vsaj en spominček. Naj bo to skodelica z veduto kraja kjer smo bili, umetniška grafika pokrajine, majica z napisom ali pa vsaj kemični svinčnik.

 

Ne vem ali nam je ta navada ostala še iz zametkov za časa nabiralništva ali pa nas k temu nezavedno napeljuje današnji potrošniški sistem, ampak vsekakor so naši nakupi velikokrat nepremišljeni in kar je še najhuje, niso zares lokalnega porekla, ker so po večini izdelani nikjer drugje kot na Kitajskem.

 

Če se že ne moremo upreti skušnjavi in užitku potovanja v daljne ali bližnje kraje in dežele, bodisi z avtomobilom ali pa z letalom, naj bodo vsaj naši turistični nakupi toliko bolj premišljeni. Lahko bi rekli, da smo tako bolj ozaveščeni turisti. Na kakšen način?

 

  • Najprej premislimo, ali je res potrebno karkoli kupovati?Ali ne bodo ljudje in dogodki najlepši spomin na potovanje?
  • Vaši prijatelji in sorodniki od vas pričakujejo vsaj majhen poklon iz tujih krajev, kaj če bi jim raje priredili potopisno predavanje s fotografijami in vašo osebno predstavitvijo?
  • Če že kupujete karkoli, premislite ali je uporabno in če ni, koliko časa vam bo krasilo polico preden bo ta spominek nadomestil nek drug iz novejšega potovanja?
  • Kaj, če bi raje kupili nekaj uporabnega kot je steklenica lokalnega oljčnega olja od bližnjega kmeta, domače izdelano milo, s katerim se boste lahko tuširali, pleteni copati za mrzle zimske dni, štrikani iz domače volne ali eterično olje sivke, ki bo odganjalo komarje iz vaše omare...
  • Preverite, če so spominki resnično lokalni. Ste morda že opazili da so vse majice s kratkimi rokavi na katerih piše I love N.Y. ali I love London, pravzaprav "Made in China" ?! Malce ironično kaj ni?
  • Poizkusite najti lokacije, kjer se zadržujejo domačini in od njih izvedeti kaj je njihova posebnost ter če je možno prispevajte k razvoju lokalne skupnosti, konec koncev so oni tisti, ki vam bodo naslednjič ko boste tam, kuhali kavo in igrali na terasi ob poletnih večerih.
  • Najbolje pa je, da si v spomin vzamete kakšen kamen, storž ali pa mogoče školjko, ki jo boste nabrali sami. Sicer pa naj tega ne bi počeli v velikih količinah, saj s tem hkrati tudi mešamo ekosisteme med seboj.
  • Raje si vzemite čas, da spoznate kraj kjer letujete ali potujete, se družite z domačini in domov odidete napolnjeni s pozitivno energijo in novimi poznanstvi ter doživetji, ki bodo vredna več kot vsi materialni spominki.
  • Tudi vsakodnevno prehranjevanje na dopustu naj bo čimbolj lokalnega izvora. Če kampirate skušate najti okoliške kmete, ki imajo svojo zelenjavo in sadje, poiščite tržnico in se čim bolj izogibajte trgovinam.


Prijeten dopust vam želimo pa bodite ekologični kjerkoli že boste.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}