Search
Hidroponika za vaš urbani vrt
17.07.2012, 08:50    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Za domače vrtnarjenje ni nujno, da potrebujete prst. Če se vam ideja zdi bizarna, berite dalje in vse vam bo postalo jasno, še več celo navdušeni boste nad njo.
Prostor oziroma zemlja je naravni vir. Neobnovljiv naravni vir in kot takega ga je potrebno spoštovati ter z njim odgovorno gospodariti. Skoraj 70 odstotkov vsega prebivalstva na Zemlji že živi v mestih, kar pomeni da pri večjih gostotah prebivalcev na določeno enoto, s tem zmanjšamo tudi delež zemlje na osebo.


Ker pa se je človek vedno znašel, ko je bilo to potrebno, tudi tokrat ni nič drugače. Razvil je sistem hidroponike. Beseda se mogoče sliši preveč strokovno, po domače povedano pa to pomeni, da je vzpostavil sistem vodnih kanalov in posod, kjer za gojenje domačega urbanega vrta ne potrebujemo niti pedi prsti, samo mineralna hranila ter vodo.


Rastline svoja hranila črpajo iz vode preko korenin in ne direktno iz zemlje, zato je takšen način vrtnarjenja zelo učinkovit. Prst ponavadi deluje bolj kot shramba, kjer se neporabljena hranila »shranjujejo« dokler jih rastline ne absorbirajo preko svojih koreninskih sistemov.


V mestih takšen način vrtnarjenja postaja vedno bolj popularen in na spletu se najde nič koliko povezav, člankov, video posnetkov na to temo. Če koga tema podrobneje zanima mu delovnega materiala ne bo zmanjkalo. Takšen način vrtnarjenja pa ni nobena novost v laboratorijih, kjer preučujejo rastline. Sedaj so ga začeli le približevati širši javnosti. V Sloveniji se že pojavljajo podjetja, ki se ukvarjajo z dobavo modulov ter ostalih pripomočkov za vzgojo rastlin, vendar bo verjetno trajalo še nekaj časa, da hidroponika zaide v širšo javnost.

 
Rastline, posebno zelenolistne,  za svojo rast potrebujejo veliko svetlobe, zato se takšna mreža v veliko primerih naredi kar na oknih, obstajajo pa tudi posode, za katere potrebujemo malo več prostora. Začetnikom se bo ves sistem na začetku morda zazdel preveč kompliciran, a verjemite da v resnici ni tako. Tudi tradicionalno gojenje rastlin v zemlji ni tako preprosto.
 

Sistem hidroponike se je najprej razvil kot ideja za pridelavo večjih količin zelenjave za oskrbo mest, saj je pridelava brez zemlje bolj enostavna za transport, ker se nasad lahko naredi praktično kjerkoli, njive pa žal ne moremo imeti kjerkoli. Nad idejo pa so se kasneje navdušili tudi posamezniki tako, da se sedaj posebno v času krize in ko je veliko govora o samooskrbi vedno več posameznikov odloča za takšen način pridelave svoje zelenjave. Nekateri izdelajo svoje inštalacije, nekaterim pomagajo že izkušeni urbani vrtnarji, nekateri pa celo kupijo že izdelane module in posode namenjene prav temu načinu pridelave zelenjave.


V vsakem primeru je ideja super in se jo splača izkoristiti in preizkusiti. Nikoli ne vemo kdaj nam bo znanje prišlo prav za naše lastno preživetje. Če se že ne boste lotili projekta hidroponičnega vrta pri vas doma pa imate vsaj informacijo o tem. 

 

vir: Wikipedia

      Hydroponics

      Culture indoor

      Marlek 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}