Search
Sezonska zdrava hrana, dieta za dušo
13.09.2012, 23:15    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Zima je čas mirovanja in čas, ko pogledamo vase, spomladi se prebujamo in nabiramo moči za cvetenje, poleti se bohotimo in pokamo od energije, jesen pa nas ponovno umirja in pripravlja na počitek in obnovo.
Morda iz naslova članka ni ravno najbolj razvido za kaj gre, ampak mislim, da vam bo kmalu postalo jasno kam ciljamo. Res je, da je zadnje čase trendovsko govoriti in pisati o lokalnih, sezonskih temah, a mi smo kot ponavadi stopili korak naprej in razdelali temo še iz drugega gledišča. To je dušnega.

 

Naš prehranjevalni sistem je naučen. Naučili smo se jesti kot naši starši. Ti so se naučili od svojih staršev. Zraven pa je svoje opravil razvoj in množična poplava na vsakem koraku dostopnih živilskih trgovin, ki nam ponujajo izobilje hrane. Lokalne in tiste, ki ni tako lokalna, posebno pa ne sezonska.

 

Čudovito! Res je, imamo možnost, da izbiramo med stoterimi eksotičnimi okusi, imamo dostop do superhrane, ki nam pomaga ohranjati vitalna in zdrava telesa, lahko si privoščimo včasih že kar pregrešno drage specialitete iz drugega konca sveta. Ampak ob vsej tej evforiji okusov, ki je nedvomno raj za gurmane, smo čisto počasi in po malem izgubili občutek za naravo in naravne cikle okoli nas.

 

Nič več ni važno, če je zima in pritiska mraz mi pa si zaželimo svežega ananasa ali paradižnika, enostavno odidemo v trgovino in si ga privoščimo. Ne razmišljamo ali si bomo sredi septembra naredili jagodno kupo z kokosovim posipom. Sploh ne razmišljamo kateri letni čas je v povezavi z našo hrano.

 

In tako se tudi naš notranji svet oddaljuje od okolja in narave. Včasih so pač vedeli, da je zima čas mirovanja in hkrati malo težje hrane, stročnic, toplih enolončnic in zelja ter repe z veliko C vitamina, poletje pa recimo čas mavrice sadnih okusov in lahkih obrokov, ki nam dovoljujejo lahkotno ter živahno pohajkovanje po mestnih plažah in plesanja dolgo v noč.

 

Narava ve, katera hrana je zdrava hrana in je zares potrebna človeku, v katerem letnem času ter na katerem kontinentu. Naša duša je ravno tako rojena v stiku s cikli narave. In vendar človek na vsakem koraku skuša nadvladati in potlačiti to vedenje. In na koncu se znajdemo v kaotičnem stanju, ko iščemo pot nazaj k naravi, nazaj k sebi.

 

Vsak, ki je na kakršenkoli način že pričel s premiki proti svojemu viru bo prej ali slej prišel tudi do tega spoznanja, da je med duhovnim razvojem in človekovo prehrano močna povezava. Nehote in spontano se bo vse usedlo na isto tirnico, ne glede na katerem koncu smo pričeli naše raziskovanje.

 

Zdrava hrana in zdrav duh sta neločljivo povezana. Notranji mir in živa hrana sta kot zaljubljenca z roko v roki, ki se sprehajata po drevoredu življenja proti sončnemu vzhodu.

 

Dober tek in mir z vami!

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}