Search
Kar je moje, je tvoje, je naše
21.11.2012, 07:20    avtor: Bea   vir: Bea    foto: Internet
Preberite še

Če ste vsaj enkrat prespali pri prijatelju na drugem koncu sveta ali pa z nekom izmenjali oblačila ali zgoščenko, potem ste nevede prispevali svoj delček k boljši prihodnosti in bili del novega gibanja, ki so ga poimenovali "Collaborative consumption" ali po naše "Potrošnja sodelovanja".
Mnogokrat iščemo rešitve, kako svoj življenjski stil spremeniti, da bi bil bolj okolju in človeku prijazen. Veliko je govorjenja, ko pa pride do akcije pa se marsikje zatakne. Konkretne rešitve so tiste, ki bodo spremenile svet in nič drugega.

Ustanovitelji gibanja "potrošnja sodelovanja" so idejo zasnovali na povsem preprostem primeru, ko je nekdo potreboval prostor, kjer bi shranil svoje kolo, njegov sosed pa je imel prazno garažo in mu je ta prostor z veseljem odstopil.

Ideja je šla naprej in po svetu se že ustanavljajo večje platforme, kjer se srečujejo in izmenjujejo svoje stvari popolni tujci. Konec koncev v 21. stoletju živimo v globalni vasi in naš vpliv lahko seže preko meja naše soseske ter prispeva k boljšemu svetu.

Tudi pri nas že obstajajo platforme, kjer si posamezniki delijo stroške prevoza in se preko spleta povežejo ter iz istega kraja odpeljejo na željeno destinacijo. Pri tem moramo gledati širše, saj ne gre le za cenejšo pot do cilja, ampak zmanjševanje emisij, preprečevanje masovne potrošnje itd.

Po različnih krajih se tudi organizirajo izmenjevalnice raznih stvari od oblačil pa do otroških igrač. Vse to so veliki koraki za našo družbo na poti iz 20. stoletja, ki je bilo stoletje proizvodnje in masovne potrošnje proti družbi 21. stoletja, ki naj bi bila družba odgovornega ravnanja z dobrinami in skrbjo za okolje.

 

Z zavestjo, da takšno gibanje obstaja, se posameznik hkrati začne zavedati kakšno moč imamo posamezniki, da peljemo svet s preprostimi rešitvami v boljšo prihodnost. Naj naštejem le nekaj socialnih koristi, ki jih človek naredi s tem, ko je zavestno vključen v takšno skupnost:

  • prihrani denar
  • zmanjša količino stvari na odpadih
  • prejme nove stvari ali storitve na varen in ekološko ozaveščen način
  • ustvarja skupnosti, povezuje se med seboj
  • tehnologijo uporablja v korist sebi, planetu ter ostalim

 

Načinov, kako lahko sodelujemo pri tem je veliko: izmenjava oblačil, igrač, deljenje stroškov prevoza, najem ali deljenje prostora, ki je drugače prazen, oddaja praznih skladiščnih prostorov, izmenjava stanovanj na potovanjih, darovanjem stvari, ki jih ne potrebujemo, oddajanje vrtička, ki ga ne obdelujete in še mnogo drugih.

 

Naj naštejemo le nekaj primerov dobre prakse, če pa najdete še kakšnega ali se sami spomnete kakšnega pa ga le delite z vsemi okoli vas:

Prevoz

CouchSurfing

AirBnb

Podarimo.si

Najel.Bi

 

Tukaj pa si preberite več o gibanju

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}