Search
Socialna podjetja so družbeno odgovorna podjetja - projekt Gostilna dela.
28.11.2012, 07:29    avtor: Bea   vir: Gostilna dela    foto: Internet
Preberite še

Projekt Gostilna dela je eno izmed zglednih socialnih podjetij pri nas. Socialna podjetja stremijo k temu, da bi dali vsem ne glede na socialni status ter izobrazbo, možnost vključevanja v družbo in pridobitev zaposlitve.
Gostilna dela je prijeten in domač prostor, kamor se lahko ljubljančani zatečejo med dopoldanskim odmorom za kosilo ali pa popoldnasko druženje s prijatelji. Hrana je prvovrstna in okusna ter zdrava, osebje pa se trudi da se gostje tam čim bolje počutijo.

Že iz same atmosfere v gostilnici je čutiti, kako hvaležni so zaposleni, da so dobili to možnost. Veliko jih je bilo pred tem namreč na robu socialnega propada. Projekt je bil zastavljen v okviru Tovarne dela - vstop v svet kjer so izmed 14-ih mladih, katerim so omogočili usposabljanje za pomočnike/pomočnice kuharjev in pomočnike/pomočnice natakarjev ter pridobitev certifikatov o nacionalni poklicni kvalifikaciji izbrali pet mladih, ki so dobili enoletno zaposlitev v okviru projekta.

 

Cilj usposabljanja je bil, da se vključeni mladi iz ranljive skupine usposobijo za delo v gostinstvu, pridobijo delovne navade ter znanja in veščine za konkretno delo. Na ta način se pripravijo na uspešnejši vstop v svet dela.

Šestmesečno poklicno učenje je zasnovano kot usposabljanje na konkretnem delovnem mestu v okviru redne zaposlitve in poteka v obliki praktičnih vaj in predavanj iz osnov gostinstva, komuniciranja s strankami in osnov poslovanja.

Nabor novih mladih za vključitev v učno delavnico se izvaja dvakrat letno za dve osebi na delovnem mestu pomočnik natakarja in pomočnik kuharja. Zaradi nepredvidljivih situacij je lahko vključevanje tudi predčasno ali pa se zaradi potrebe posameznika podaljša.

 

 

Projekt je bil na začetku sofinanciran iz evropskih sredstev, natančneje iz Evropskega socialnega sklada. Po zaključku projekta pa nadaljuje svojo pot pod okriljem družbe Centerkontura, ki je uradni nosilec projekta.

Ker so rezultati poslovanja iz gostinske dejavnosti in istočasno delovanje učne delavnice pokazali na omejene možnosti pridobivanja prihodka iz dnevne prodaje gostinskih storitev, model učne delavnice potrebuje podporo družbeno odgovornega okolja. Vsa zainteresirana družbeno odgovorna podjetja imajo različne možnosti podpore in doniranja, in sicer od doniranja za učno delavnico, doniranja za usposabljanje po udeležencu ali pa za posamezni del modela poklicnega učenja mladih.

 

Gostilna dela se nahaja v Ljubljani v bližini mestnega jedra, nedaleč stran od glavne tržnice, na Poljanski ulici 7 v Ljubljani.

Njihova ponudba temelji na pravilni in uravnoteženi prehrani. Vsak dan poleg zajtrkov nudijo dnevne juhe, mesne in vegetarijanske jedi, solate in sladice. Najihovo ponudbo zaokroža še katering, s pomočjo katerega poskrbijo za dobro hrano, pozitivno energijo in del svoje zgodbe tudi k naročnikom.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}