Search
Revitalizacija mlinov na Kolpi
13.12.2012, 07:35    avtor: Bea   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Z namenom preprečevanja propadanja objektov kulturne dediščine ter iskanjem inovativnih alternativnih virov pridobivanja energije, so se na belokranjskem podali v projekt z naslovom Z revitalizacijo mlinov do zelene energije.
Izgradnja malih hidroelektrarn(MHE) je pomembna razvojna priložnost za Belo krajino, predvsem za območja ob vodotokih, ki so zelo slabo razvita in so še vedno podeželska območja, kjer je kmetijstvo pomembno, ne pa zadostno, da se bi lahko posamezne kmetije razvijale samo na osnovi te dejavnosti.

 

Tako so v okviru projekta LEADER (LIN 2010) - Z revitalizacijo mlinov do zelene energije pričeli z izvajanjem delavnic katerih cilj je krepitev in razvoj obnovljivih virov energije. V starih in zapuščenih mlinih ob Kolpi vidijo potencial za novo dejavnost, ki bo pomembno doprinesla k razvoju gospodarstva ter samozadostnosti.

 

Namen projekta je:

  • Ustavitev propadanja pomembnih objektov kulturne dediščine mlinov na belokranjskih vodotokih, med katerimi so posamezni objekti razglašeni kot kulturni spomenik;
  • Obravnavanim vodnim obratom ponovno zagotoviti tudi njihov gospodarski pomen;
  • Pripraviti strateške, strokovne in projektne osnove za ustrezno revitalizacijo objektov ob upoštevanju vseh okoljskih vidikov; vse to s ciljem:Ohranjanja objektov kulturne dediščine ob upoštevanju ohranjanja narave, saj so vodotoki del zavarovanih območij tudi območja NATURA 2000;
  • Izboljšanja kvalitete življenja na podeželju, saj bo revitalizacija obravnavanih objektov namenjena gospodarskemu izkoriščanju vodne energije za pridobivanje vse bolj pomembne zelene energije.


Mlini na belokranjskih vodotokih so pomemben del kulturne dediščine, ki propadajo, saj že nekaj časa nimajo več svoje vloge kot vodni obrati (mlini, žage). Tovrstna kulturna dediščina počasi izginja zato je sedaj zadnji čas, da celovito pristopimo k reševanju te problematike. Omejili smo se na belokranjske vodotoke, ker ocenjujemo, da so mlini na teh vodah specifični za to območje. Pomemben odločitveni dejavnik je tudi ta, da je vodostaj rek na celotnem območju v približno istem nivoju. Tako se lahko belokranjski vodotoki v določenem obdobju podobno izkoriščajo v podobnem obsegu.

 

 

Več o projektu si preberite TUKAJ

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}