Search
Kavna usedlina za ponovno uporabo v kuhinji
07.01.2013, 07:30    avtor: bea   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Kavopivci pozor, ne odlijte še kavne usedline, saj vam lahko pride še prav. Kako? V kuhinji obstaja sto in en način, da jo ponovno uporabimo, ter si olajšamo gospodinjske opravke pa še okolju prijazni smo.
Človek kroji svoj svet glede na to, kako koristna je neka stvar zanj in ji s tem viša vrednost. Če nam neka stvar domnevno ne prinaša nobene koristi, je za nas nepomembna in ničvredna. Vendar, kaj če bi na stvari pogledali iz drugega zornega kota?

Kaj, če vam povemo, da je kavna usedlina koristna tudi po tem, ko spijemo svojo kavo? Kavna usedlina tako s svojim mehanskim, kot tudi kemičnim delovanjem koristno vpliva na marsikatero stvar in hišni opravek ter nam ga olajša.

 

 

 

Nekaj idej, kako uporabiti kavno usedlino:

  • Vas moti vonj čebule ali česna, ki vam ostane na konicah prstov tudi še po kosilu? Po sekljanju si najprej podrgnite roke s kavno usedlino, nato pa sperite z vodo in neprijeten vonj bo odšel.
  • Zažgana posoda? Nič hudega, namesto agresivnih sredstev, ki poškodujejo tako površino posode, kot tudi okolje, najprej podrgnite zažgano posodo s kavno usedlino in tako odstranite neželeno umazanijo s posode.
  • Sobne rastline zaradi svojega zaprtega okolja, ponavadi ne dobijo dovolj hranil za optimalno rast. Zato moramo zanje še posebej skrbeti. Rastline, ki imajo rade kislo zemljo vam bodo nadvse hvaležne, če boste prsti v lončku dodali kakšno pest kavne usedline. Vrtnice, rododendroni ter azaleje vam bodo nadvse hvaležni.
  • Ima vaš hladilnik neprijeten vonj vsakič, ko ga odprete? Postavite vanj posodo s kavno usedlino in nase bo povlekla vse neprijetne vonjave, ki vas odvračajo od odpiranja.
  • Sigurno ste se že kdaj polili s kavo in veste, kako težko je spraviti kavne madeže iz oblek. kaj pa če bi se malo poigrali in namenoma kaj pobarvali? Kavno usedlino prelijte z vodo in v posodo namočite kos oblačila, ki bi ga radi pobarvali. "Kuhajte" približno 10 minut.

 

Upamo, da smo vam dali kakšen koristen nasvet, da bo vaše gospodinjstvo še bolj okolju prijazno in manj potratno. Velikokrat ni potrebno veliko truda, da spremenimo svoj negativni vpliv na okolje v pozitivnega. Kar nam ponuja sodobni čas pa je v mnogo primerih le slab nadomestek nečesa, kar je narava izumila že zdavnaj in na veliko bolj efektiven in trajnosten način.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}