Search
Varno in zdravo shranjevanje živil
04.02.2013, 08:10    avtor: Bea   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Velikokrat smo pozorni le na vrsto hrane, ki jo kupimo v trgovini, pozabimo pa da tudi embalaža vpliva na njeno kakovost. Živilo je lahko še tako zdravo, vendar zapakirano v plastični embalaži, ki vsebuje BPA ne bo kaj dosti koristilo našemu organizmu.
Kupci, ki kupujejo večino svoijih živil v trgovinah in supermarketih se srečujejo s paradoksalnim problemom, ko izbirajo izredno zdrava, ekološko pridelana živila, ki pa so večinoma vsa zapakirana v plastično embalažo.

Eden izmed vzrokov za to je, da proizvajalci če na tak način lahko živila primerno označijo s potrebnimi oznakami, ki dokazujejo izvor ter način pridelave živila, vendar pa po drugi strani ne pripomorejo dosti, k manjšemu onesnaževanju okolja, če poleg kile ekološkega korenja pridelamo zraven še plastično banjico ter plastično foljijo.

 

Zato ni odveč, če poizkušamo najti način, kako se čim bolj izogniti takšnim situacijam.

  • Najbolje je seveda, če imamo svoj vrtiček, kjer ne potrebujemo nobene embalaže za prenos, edino bombažno reciklirano vrečko ali pleteno košaro.
  • Lahko se vključimo v shemo partnerskega kmetijstva, kjer kmetje ponavadi dostavljajo zelenjavo in sadje v zabojčkih, ki jih potem vedno znova in znova vračamo, da se uporabijo večkrat. 
  • Tudi na tržnico lahko pridemo s svojo vrečko ali košaro in prodajalca opozorimo, da naj ne uporabi nove vrečke.
  • Če pa se kljub vsemu trudu še vedno znajde pri nas kakšna embalaža pa jo lahko poizkusimo vsaj uporabiti še v kakšne druge namene. Seveda raje ne za shranjevanje živil.
  • Pijačo kot so razni sadni sokovi, kupujte v stekleni embalaži, ravno tako če sami sočite, ne zlivajte soka v plastenke, če ga takoj ne spijete.

 

Ko svoja živila prinesete domov, jih prestavite iz plastične embalaže v leseno ali stekleno. Ravno tako shranjujte v steklenih posodah razne namaze, ki jih naredite za več dni. Če imate klet, si naredite regal z lesenimi zabojčki, kamor boste lahko shranili krompir, jabolka, korenje in podobne zadeve.

 

Plastika vsebuje določene snovi, ki dokazano slabo vplivajo na človekovo zdravje. Posebno zaskrbljujoč je negativni vpliv na moško plodnost. BPA ali Bisphenol A, ki ga plastični izdelki ponavadi vsebujejo, sprošča določene snovi, ki so podobne hormonom.

 

Vpliv le teh na človeški organizem je zaskrbljujoč in v zadnjem času je že veliko izdelkov izdelanih iz materiala, ki ne vsebue BPA. Bodite pozorni na to, ko kupujete svoje posode za shranjevanje, potovalne bidone in podobno. Predvsem pa tudi ni odveč skrb pri otroških igračah in flaškah, posodicah ter ostalih potrebščinah. Sicer so tako Kanada, ZDA kot tudi Evropa prepovedale uporabo BPA pri otroških predmetih, a previdnost ni nikoli odveč.

 

Na voljo so tudi že alternative, kot je organska plastika iz koruznega škroba. Poglejte si naslednji video tukaj.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}