Search
Recikliran tekstil, socialno podejtništvo in humanitarnost
06.08.2013, 07:05    avtor:   vir: Ekologičen    foto: Internet
Preberite še

Zadruga Dobrote s Prevalj je zgleden primer socialnega podjetništva. V mislinjski dolini so v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Slovenj Gradec postavili 10 zabojnikov za recikliranje tekstila.
Zabojniki služijo odlaganju oblačil, čevljev in drugega tekstila, ki jih Zadruga Dobrote nato pod okriljem projekta Tekstilnica ločujejo in reciklirajo tekstil.

 

Zadruga Dobrote s Prevalj je neprofitna organizacija, ki deluje od leta 2010 po načelih socialnega podjetništva, pod njihovim okriljem pa deluje tudi tekstilni center v Dravogradu - obrat za sortiranje in predelavo tekstila ter pralnica.

 

Projekt Tekstilnica

 

Namen projekta:

  • osveščanje javnosti o pomenu ločenega odlaganja tekstilnih odpadkov,

  • vzpostavitev učinkovitega sistema zbiranja in predelave rabljenega tekstila,
  • razvoj zaposlitvenih možnosti in zelenih delovnih mest za ranljive ciljne skupine, ki so zaradi svojega statusa pomaknjeni na rob zaposlitvenih možnosti.

 

 

Kaj se zgodi s tekstilom?

Sigurno ste že imeli kdaj čistilno akcijo v kateri ste praznili omare. Kdaj pa kdaj ste morda celo odvrgli kakšno popolnoma novo oblačilo, ki ga nikoli niste oblekli. Vse to v Tesktilnici skrbno pregledajo in sortirajo.

 

Tiste kose tekstila, ki niso več uporabni razrežejo na kose in krpe nato prodajo večjim industrijskim podjetjem, katerim pridejo zelo prav. Njihovi odjemalci so tudi zelo znana slovenska podjetja kot Gorenje in Savske elektrarne, krpe pa odkupujejo tudi lokalne delavnice in celo avtomobilska industrija.

 

Kosi, ki so še povsem dobri za nošenje pa gredo v humanitarne namene in jih tako podarijo tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

 

Cilji projekta:

  • usposobiti in zaposliti večje število oseb iz skupine težje zaposljivih nad 50 let, predvsem žensk,

  • nadgraditi zaposlitveno jedro socialnega podjetništva na področju zelenih delovnih mest in storitvenih dejavnosti primernih za delo težje zaposljivih oseb,

  • vzpostaviti ekonomsko vzdržen sistem in ponudbo produktov in storitev za trg,

  • zmanjšati količino odpadkov skozi zbiranje, sortiranje, predelavo rabljenega tekstila,

  • zmanjšati nebrzdano porabništvo in spodbuditi zavedanje o uporabnosti / vrednosti rabljenega tekstila in promocija uporabe rabljenih oblačil,
  • zmanjšati onesnaževanje s plastičnimi vrečkami skozi ozaveščanje javnosti in promocijo uporabe nakupovalnih vrečk iz blaga narejenih v okviru projekta,

  • vzpostaviti dolgoročno partnerstvo med neprofitnimi organizacijami socialnega podjetništva in okoljevarstva, z lokalnimi skupnostmi in izobraževalnimi institucijami ter podjetji.

 

Več o zadrugi in njenih projektih si preberite na njihovi spletni strani: www.tekstilnica.si

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}