Search
Naravna praznična darila
11.12.2013, 08:05    avtor: Barbara Rudolf   vir: Ekologičen    foto: Barbara Rudolf
Preberite še

Leto je naokrog in počasi nam misli že uhajajo k prazničnemu decembru in obdarovanju najdražjih. A pojavi se problem, kaj podariti? V poštev pridejo samo uporabna in naravna darila, na katerih se ne bo nabiral prah.
Predstavljamo vam tri ideje, kako doma na enostaven način narediti naravno trdo milo,  dišeč balzam za ustnice ali kopalno sol za razvajanje.


Naravno trdo milo


Sestavine za osnovno milo:
200 g olja (arašidovo, kokosovo, arganovo, sončnično, olivno...)
74g destilirane vode
31g lužnega kamna (NaOH)


Izbrana olja segrejete. Lužni kamen stehtate v manjši posodi iz trde plastike. V še enkrat večji posodi, prav tako iz trde plastike, stehtajte destilirano vodo, nato vanjo počasi stresite lužni kamen in mešajte, najbolje z leseno palčko. Ne pozabite na zaščitna oblačila - očala, rokavice, predpasnik/halja.

 

Ker se mešanica segreje do 80°C in več, morate biti še posebno previdni. Nato mešanico ohladite v vodni kopeli na 50-55°C. Na enako temperaturo ohladite tudi olja, vanje počasi vlivate raztopino lužnega kamna in destilirane vode. Počasi mešajte, lahko tudi s paličnim mešalnikom. Ko se masa začne gostiti in je podobna pudingu, je čas da ji primešate različne sestavine.

 

Te sestavine so lahko:

  • med,

 

  • stopljen čebelji vosek,

 

  • različna eterična olja (vsaj 10 kapljic),

 

  • zdrobljeni cvetovi ali listi zelišč,

 

  • glina, pšenični zdrob... (vse sestavine naj bodo naravne). 


Ko vse skupaj dobro premešate, pripravljeno maso vlijete v kalupe/modelčke za milo. Milo naj se suši dva dni, nato milo stresete iz modelov, po potrebi ga narežite in pustite, da se suši še nadaljnjih šest tednov. Po šestih tednih iz mila izhlapi odvečna voda in je primerno za uporabo.

 

Balzam za ustnice


Sestavine:
38g olja (ognjičevega, ricinusovega...) ali masla (kokosovega, kakavovega, karitejevega...)
8g čebeljega voska
embalaža za hranjenje balzamaMaslo, olje in vosek združite v skodelici, ki jo postavite v vodno kopel. Na nižjem ognju počakajte, da se sestavine segrejejo in dobro premešajte. Ko skodelico z maso odstavite iz ognja ji lahko po želji dodate različne arome za balzame ali le malo stopljenega medu in dobro premešate. Pripravljen tekoč balzam nalijete v stike oz drugo primerno embalažo. Preden embalažo zaprete počakajte, da se balzam ohladi in strdi in že ga lahko uporabljate ali podarite.

Tako pripravljen balzam za ustnice lahko brez skrbi odložite v žep pa ne bo preveč tekoč.

 

Kopalna sol s sivko


Sestavine:
250g grobe morske soli
5 žlic suhih cvetov sivke
9 kapljic eteričnega olja sivke
stekleni kozarčki za shranjevanjeGrobo morsko sol in suhe cvetove sivke dajte v veliko posodo in dobro premešajte, da se lepo razporedijo. Nato dodajte eterično olje sivke in ponovno premešajte. Pripravljeno kopalno sol  dajte takoj v dekorativne steklene kozarčke  in jih dobro zaprite, da eterično olje ne izhlapi.

Narejene izdelke še praznično zavijete in že jih lahko poklonite.Recepti so povzeti po knjigi Eko darila.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}