Search
Trendi in prednosti sonaravnega obdelovanja zemlje
15.03.2015, 20:04    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Vse več je govora o prednostih samooskrbe, o pomenu zdrave hrane brez dolgih transportnih poti, a še vedno je veliko ljudi, ki ne vedo, kako začeti - kaj potrebujemo, kako se izdelajo različne oblike gred, zakaj je pomembno prepoznavanje prsti…
Mož me je peljal na Štajersko, v učilnico v naraviUčni poligon za samooskrbo Dole se nahaja na meji med občinama Poljčane in Slovenska Bistrica, kjer so na površini 1,5 ha prikazane:

  • permakulturne ureditve za pridelavo hrane (gomilaste, visoke, kartonaste in rastoče grede), zeliščne grede, rastlinjak,
  • zemljanka, mongolska hiša jurta,
  • naravni wc,
  • sistemi za pridobivanje energije in vode,
  • zeleno naravno igrišče, peskovnik,
  • krmišče divjih živali, hotel za žuželke, dom za pikapolonice,
  • mlaka z mnogimi vodnimi živalmi in bajer za padavinsko vodo s travnimi muldami.

 

Prof. dr. Ana Vovk Korže, ki vodi učni poligon, je prava sogovornica, saj je na vsa moja vprašanja odgovorila tako, da je bilo zadoščeno moji radovednosti, zraven pa je dodala še informacije, ideje in praktično izobraževanje. In sem, ne bodi ga len, vzela v roke blok in svinčnik in se prelevila v novinarko.Kaj pomeni sonaravna metoda vrtnarjenja? Kakšne so njene prednosti za človeka in okolje?

visoke grede v rastlinjaku v DolahSonaravna metoda je naravna metoda, torej upoštevanje vseh zakonitosti narave, od vpada sončne toplote, gibanja in zadrževanja vode, uporabe organskih snovi, to pomeni, da je na vrtu vse v povezavi z naravo, brez vnosa tujih snovi.

Prednost za človeka je manj dela, naravi se prepusti velik del opravil, vrt postane močan, pester ekosistem. Za okolje pa pomeni zmožnost samočiščenja, samoregulacije, torej ni nevarnosti, da bi nam večji dež povzročil poplavo na vrtu ali da bi nam suša takoj uničila pridelek.Katere oblike sonaravnega obdelovanja zemlje pravzaprav poznamo?

Bolje kot sonaravno obdelovanje, bi lahko rekli sonaravni pristopi, ker na naravnem vrtu ne obdelujemo zemlje s prekopavanjem, temveč z nalaganjem organske snovi ter s kombiniranjem rastlin. Razlika je v tem, da ni tipičnih letnih časov, torej pridelek imamo celo leto, saj vključujemo v prehrano tudi divje jedilne rastline, pridelek je zaporedni, npr. čebulček gojimo celo leto, tudi solate lahko sejemo celo leto, ker ni klasičnega lopatanja.Kakšna je razlika med sonaravnimi pridelanimi proizvodi z označbo ekološko/integrirano in trendi sonaravnega obdelovanja zemlje (biodinamična pridelava, permakultura, visoke gredice)?

zemljanka v dolahCertificirane označbe, kot so ekološko in integrirano vsebujejo prav enake zahteve kot jih imamo pri sonaravnem, to je biodinamičnem ali permakulturnem pristopu. Razlika je v tem, da pri slednjih nimamo glavnega cilja prodaje na trgu, temveč za domačo uporabo, čeprav mnogi vse bolj razmišljamo tudi o tržnem pristopu, saj so pridelki zdravi, tudi obilni in če vzamemo npr. biodinamične izdelke, dosegajo še višje cene na trgu kot ekološki.V zadnjem času postaja tudi v Sloveniji vedno bolj priljubljena metoda vrtnarjenja v dvignjenih gredicah, ki spadajo v permakulturni vrt.  Kakšne so dobrobiti in prednosti dvignjenih gred in zakaj?

Dvignjene grede izboljšajo fizikalno strukturo zemlje, ta postane manj zbita, rahlejša, prav tako pa se zaradi uporabe zastirke poveča vsebnost humusa, zato je pridelek večji. Pomembno je tudi, da so visoke grede zelo prijazne do naše hrbtenice in so zato prava obogatitev za vrt. Ravno o tem sem pripovedovala na radiu Slovenija, v oddaji Svetovalni servis. Posnetek lahko poslušate tukaj.
Več o vrstah dvignjenih gred, ki jih poznamo, in kako vzdržujemo dvignjene gredeObiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.   

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}