Search
Zgodba o vrnitvi k naravi, kulturni dediščini in h koreninam
07.05.2015, 15:00    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Spodbudna zgodba fanta, ki so ga vsakodnevne informacije o nevarnosti uvoženih živil spodbudile, da doda svoj prispevek k povečanju lokalne samooskrbe
Otroštvo sem preživela v kmečkem okolju, v času, ko se je pridelovalo in skrbelo za pridelke na sonaraven način. Vstali smo že zgodaj zjutraj, se odpeljali na njive, kjer je bilo treba okopati in opleti poljščine ter opraviti druga najnujnejša dela, dokler je bilo sonce še nizko. Otroci smo pomagali pri vseh opravilih in vedno znova težko pričakali opoldansko malico, ko je babica prinesla koruzni kruh, domačo skuto in jabolčnik.

jaz sem kmet Nato pa je oče dobil službo v mestu, kjer je življenje teklo popolnoma drugače. Včasih vsakodnevna opravila na polju je zamenjalo mestno življenje, a vedno sem komaj čakala na petek, ko smo se odpravili na dedkovo kmetijo. Ob nedeljah zvečer smo prihajali domov, obloženi z dobrotami iz vrta in njive, vedno pa se je v košari našel tudi slasten domač kruh, pečen v krušni peči. Takrat se še nisem zavedala da nam bodo te dobrote nekoč pomenile vrnitev k naravi, kulturni dediščini in ne nazadnje h koreninam.


Šele zdaj smo se začeli zavedati pomena vsega, kar je povezano z zdravo pridelavo, zdravo lokalno hrano, zdravo zemljo in zdravim življenjem. Začeli smo ceniti dobrote, pridelane na tradicionalen način in jih začeli tržiti z vsem, kar podeželje nosi v sebi.


To so moji spomini na mladost in vsa leta življenja v mestu sem si želela nazaj na podeželje. Da sem vseeno ostala v stiku z zemljo, sem vrtnarila kar na domači terasi, kjer sem ustvarila domač mini vrt.

jaz sem kmet
Tam so na začetku kraljevala le zelišča in začimbe. Moj najboljši pomočnik je bil sin, ki mi je pomagal skrbeti za naš balkonski vrt in z njegovo pomočjo sva našla prostor še za paradižnik, špinačo, solato in ostalo zelenjavo.


Najino hrepenenje po pravem vrtu je pripeljalo do tega, da se je naša družina pred nekaj leti preselila v prijetno hiško na podeželju. Dobila sva svoj kos zemlje in prijazni sosedje so nama pomagali, da sva si uredila čisto pravi vrt, ki nam vsako leto postreže z okusno zelenjavo in sadjem.


Zadnjič pa me je sin tako presenetil, da sem ostala brez besed in verjemite, da se to ne zgodi pogosto. Že nekaj mesecev nazaj je ostal brez službe in z opravljanjem priložnostnih del je njegovo življenje postalo nevzdržno. Spomnil se je na svoje otroško veselje s pridelovanjem zelenjave na balkonu in ob gledanju njegovih priljubljenih oddaj Village folk,kjer so prikazani zanimivi primeri kmetovanja iz vse Evrope, se je odločil, da bo svojo energijo preusmeril v kmetovanje in pridelovanje zelenjave v rastlinjakih, kar ga je že od nekdaj zelo zanimalo.

jaz sem kmet
Rekel mi je: » Veš mami, tolikokrat te poslušam o nevarnosti  uvoženih živil, kjer je vprašljiva kvaliteta in izvor hrane in pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanju podeželja ter naših korenin, da sem se odločil, da bom dodal svoj del k samooskrbi

Našel je že kmetijo, ki bi jo rad kupil, da bo lahko začel z delom in naštudiral vse okoli pridelave pokrite zelenjave z obnovljivimi viri.

Da misli resno me je prepričal, ko mi je začel razlagati, da raba obnovljivih virov energije prispeva k povečanju energetske učinkovitosti, zmanjšanju fiksnih proizvodnih stroškov in odvisnosti od fosilnih goriv ter s tem k večji okoljski, ne le ekonomski učinkovitosti kmetijskih gospodarstev. »Bioplin, energija vode, geotermalna energija, sončna energija in uporaba lesne biomase so v tem trenutku ključni obnovljivi viri energije, ki imajo tudi v bodoče velik potencial za razvoj,« je zaključil s svojim predavanjem.


Še zdaj sem čisto iz sebe, saj bo moj sin pravzaprav živel moje sanje, saj se sama nisem nikoli opogumila in se lotila kmetovanja. Z največjim veseljem sem mu ponudila pomoč pri pridelovanju zelenjave, ki ga je sprejel z nasmehom na obrazu in mi povedal, da je malce računal na to. Tako bom tudi jaz prišla na svoj račun in bom s svojim znanjem in pridnimi rokami pomagala pri delu.

 

Kako do evropskih sredstev v okviru Programa za razvoj podeželja (PRP)

Kako do statusa kmetaObiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.        

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}