Search
Zakaj nas poleti pogosto tišči lulat in kako to preprečiti?
26.06.2015, 14:50    avtor: Anja   vir: Sporočilo za javnost    foto: Sporočilo za javnost
Preberite še

Poletno sproščeno vzdušje nam lahko zagrenijo težave z mehurjem. Namesto, da bi neobremenjeno uživali, se neprestano ukvarjamo s tečnim tiščanjem v mehurju, vlažnimi spodnjicami in iskanjem stranišča.
Ja, to je res tema, ki skoraj ne paše v toplo in veselo poletje. Poleg tega je to tema, o kateri ni prijetno razlagati prijateljem. Je pa to tudi tema, ki odraža našo pogosto realnost.

 

Kajti verjetno je bolj malo takšnih (predvsem predstavnic ženskega spola), ki ne poznajo tistega občutka, ko tik preden gredo iz morja, že petič spustijo tiste tri kapljice, da jim ne bi bilo treba takoj na plažno stranišče, ki ni ravno najbolj čisto. Pogosto se celo zadržujemo pri pitju, da nam le ne bo treba tolikokrat odtočit. Ali pa v koktajl oblekici po dveh kozarcih in navalu smeha začutimo, kako nam je nekaj kapljic ušlo …

 

Zdravnica Sonja Ukmar opozarja, da je pomembno ukrepati zelo zgodaj, ob prvih kapljicah.

Vendar kot nam je pojasnila zdravnica Sonja Ukmar, dr. med., spec. spl. med. iz centra ZdravjeVsem, so to predvsem težave, ki so ravno posledica poletja, vročine, potenja in kopanja ter drugih užitkov. Morda premalo pijemo (popiti moramo vsaj 2 l dnevno), se predolgo namakamo v (za nas) prehladni vodi, zadržujemo urin ali lulamo v vodo … Ukmarjeva pravi, da so težave pogostejše pri ženskah, ker imamo kratko sečnico in vse tri odprtine skupaj.

 

Preprečevanje poletnih težav z uriniranjem in vnetja mehurja

Dr. Sonja Ukmar svetuje predvsem dovolj pitja, po kopanju se polulamo in oprhamo ter ne posedamo z mokrimi kopalkami na hladnih tleh. Tudi po spolnem odnosu je pomembno, da se polulamo in umijemo in tako odstranimo morebitne bakterije.

 

Na vprašanje, kako lahko zaupamo bazenom, da ne bomo dobili glivičnih ali drugih obolenj oziroma kako naj se pred njimi zaščitimo Ukmarjeva odgovarja: “Sterilnih bazenov nimamo kljub rednim kontrolam neoporečnosti vode. Morje je bolj zdravo! Bazen naj bo mesto za plavanje in ne namakanje! Lahko pa preprečimo težave, če se oprhamo, polulamo in oblečemo suhe kopalke takoj, ko pridemo iz vode. Pomembno je, da veliko pijemo in lulamo in tako spiramo mehur.”

 

Mehur je lahko bolj občutljiv zaradi različnih zunanjih dejavnikov (voda, mraz, premalo tekočine, različne okužbe …), kar lahko povzroči pogostejše uriniranje, vendar mora držati in ne puščati)! Vsaka kapljica lahko že pomeni alarm, zato jo vzemimo resno!

 

Kako se izogniti inkontinenci – uhajanju urina?

K nastanku inkontinence ali nehotnega uhajanja urina lahko prispevajo dejavniki kot so: ohlapnost mišic medeničnega dna, leta, porodi, druge bolezni ... Nam pa pogosto uriniranje (na zalogo) lahko preide v navado, kar ni dobro, a k sreči to še ni inkontinenca. Glivične okužbe (candida albicans je najpogostejša) niso vzrok za inkontinenco. So pa sopojav pri težjih boleznih, imunsko kompromitiranih osebah, kjer je lahko prisotna tudi inkontinenca.

 

Inkontinenca ali nehotno uhajanje urina prizadene po podatkih urologov skoraj 30 odstotkov žensk, ki so rodile, oziroma 60 do 70 odstotkov žensk po 65. letu starosti. Moški so tu v manjšini, v glavnem do inkontinence pride pri obolenjih ali stanjih po operaciji prostate, pojasnjuje dr. Ukmarjeva.

 

Pomembno je, da začnemo ukrepati zelo zgodaj, ob prvih kapljicah. Po porodu začnemo s keglovimi vajami, pozneje tudi z drugimi oblikami zdravljenja. Neinvazivne so vse oblike zdravljenja, ki ne posegajo v naše telo. Najpreprostejše so Keglove vaje, ki jih moramo izvajati pravilno in vztrajno. Na voljo so tudi elektromagnetna pulzirajoča terapija, stimulacija vaginalnih mišic, laserska terapija in na koncu operacija.

 

Kako deluje pulzirajoča elektromagnetna terapija za mišice medeničnega dna?

V centru zdravja, diagnostike in vzpostavitve ravnovesja pri psihosomatskih odklonih organizma kot posledica stresnega življenja Zdravje vsem si stranke lahko okrepijo mišice medeničnega dna s pomočjo Pelvi centra, ene najnovejših neinvazivnih metod poleg Keglovih vaj. Na posebnem QRS stolu, ki proizvaja pulzirajoče elektromagnetne impulze, stranka sedi oblečena 25 minut. Tako se ji krepijo mišice medeničnega dna, ki zapirajo izhode iz vseh odprtin (mehur, nožnica in črevo). Ob dodani svetlobni in kisikovi terapiji pa se poleg medeničnih mišic regenerira in sprosti tudi celo telo. Potrebnih je 16 ponvitev 2-krat ali 3-krat tedensko.

 

Več informacij o nehotenem uhajanju urina in metodah zdravljenja v centru Zdravje vsem.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}