Search
Redna vaginalna spolna aktivnost poskrbi za boljšo formo in zdravje nožnice
22.09.2015, 22:54    avtor:   vir: Petra Arula    foto: Sporočilo za javnost
Preberite še

Poskrbimo, da inkontinenca ali uhajanje urina ne bo motila naših spolnih užitkov.
Ob svetovnem dnevu inkontinence, 14. 9., smo se z ginekologinjo in seksologinjo dr. Gabrijelo Simetinger, dr. med., spec. gin. in porod., pogovarjali o spremembah v spolnosti, ki jih prinese porod ali /in inkontinenca.

 

Koliko časa po porodu prehaja nožnica v normalno stanje?

Nožnica po porodu zelo hitro preide v stanje pred porodom, tkivo v okolici se spremeni v nekaj dneh, medtem ko se maternica, ki tehta ob porodu 1 kg, zmanjša na svojo prvotno velikost, ki je v povprečju 60 g, v 6 tednih. Zaradi tega rečemo, da zgodnji puerperij – obdobje po porodu, traja 6 tednov. V tem času se rodila spravijo v prvotno stanje.

 

Ali se nožnica lahko po porodu razširi za vse življenje?

Nožnica po porodu vsekakor ni povsem enaka, kot je bila pred zanositvijo in pred porodom; tako kot se z leti spreminja vse telo, se tudi nožnica. Pred nosečnostjo je drugačna kot v nosečnosti.

Tudi v postmenopavzi se spremeni, pri ženskah, ki nimajo rednih spolnih odnosov, se večinoma zmanjša, rečemo, da atrofira.

 

Zakaj se to zgodi?

Fiziološko se naše telo skozi različna reproduktivna obdobja spreminja. Kakšna je naša nožnica, je veliko bolj odvisno od redne vaginalne spolne aktivnosti kot od poroda oziroma je odvisno od reproduktivnega obdobja ženske.

 

Ali to pomeni, da bo naša nožnica ob redni spolni aktivnosti bolj v formi?

Seveda, sploh če ima ženska zadovoljive spolne odnose.

 

Kaj lahko ženska naredi za to, da bo v spolnosti spet lahko tako uživala kot pred porodom?

Če v spolnosti po porodu ne uživate več tako kot pred njim, svetujem pogovor z biopsihosocialno obravnavo pri seksologu, kjer bo mogoče zadostna že samo psihoedukacija. Če ne bo pomagalo, svetujem kognitivno vedenjsko terapijo.

 

Kako inkontinenca (uhajanje urina) vpliva na spolnost?

Uhajanje urina poslabša spolno zdravje, ker ženskam ni prijetno, da jim urin uide med spolnim odnosom. Težave v spolnosti so lahko posledica inkontinence. Velikokrat se jim posledično zmanjša tudi spolna želja.

 

Kako naj se ženske med seksom sprostijo, če se bojijo, da jim bo ušlo?

Sprostile se bodo le, če bodo težavo sprejele, lahko pa gredo v obravnavo k uroginekologu na zdravljenje urinske inkontinence.

 

Kako si lahko pomagamo, da kljub težavam, ki jo prinese ohlapnost nožnice, uhajanje urina in druge neprijetnosti, povezane z inkontinenco, še vedno živimo srečno spolno življenje?

Inkontinenco urina se pri nas zdravi po medicinskih smernicah, tako da uhajanje urina ni povsem neobvladljiva težava. Se pa gotovo naša spolnost skozi leta staranja s pridruženimi težavami in boleznimi spreminja. Vsem tem spremembam se je treba v spolnosti primerno prilagajati za zadovoljno spolno življenje.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}