Search
Življenje v objemu narave
25.04.2012, 08:40    avtor: Bea   vir: Kreativna šola    foto: Internet

Tudi v današnjem napredku je veliko pozitivnega, če le ne škoduje nam in Zemlji. Kaj predlaga Narava? Prisluhnimo ji in pokazala nam bo pot in pravo mero.

Narava je mesto obilja...

...in nam nudi vse, kar potrebujemo za srečno življenje. Daje nam zdravo in živo hrano, čisto vodo, različne materiale za gradnjo bivališč, ogenj nam nudi razsvetljavo, skuha kosilo, nas pogreje in je center druženja ljudi, ki tako bivajo. V Naravi nas pričaka svež zrak, ki nas napolni z energijo, živali, drevesa in potoki pa nas spomnijo, kje so naše resnične korenine. Ljudje na to radi pozabljamo in v naglici vsakdana ugotavljamo, da smo izgubili povezanost, stik z Naravo. To pa seveda ne pomeni, da se moramo odseliti iz naših domovanj in zaživeti v gozdu, prišel pa je čas, da najdemo ravnovesje. Tudi v današnjem napredku je veliko pozitivnega, če le ne škoduje nam in Zemlji. Kaj predlaga Narava? Prisluhnimo ji in pokazala nam bo pot in pravo mero. Naloga nas odraslih je, da otrokom vrnemo to, kar jim pripada, da jim vrnemo Naravo. In da materi Zemlji vrnemo njene otroke.

 

Maja in Mitja...

...že nekaj let živita v prijateljskem objemu Narave. Mitja je po izobrazbi profesor športne vzgoje, že deset let pa se ukvarja s prirejanjem taborjenj in raznih aktivnosti v naravi za otroke in odrasle. Svoj stik z Zemljo je spoznaval kot alpinist, plezalec, avanturist, potapljač, preživetnik v naravi, raziskovalec borilnih veščin, lokostrelec, jadralec in konjenik. Elementi narave mu niso tuji in zadnje čase jih združuje tudi pri gradnji bivališč iz naravnih materialov ter odkriva preproste načine bivanja v naravi, ki vračajo nasmeh na obraz.

Maja se je vrsto let ukvarjala z masažo, jogo in meditacijami. Zadnja leta pa je tudi njo še bolj začaral duh narave, riše, ustvarja mandale po navdihu iz narave, otroke uči izdelovanja iz gline ter na razne inovativne načine popelje otroke v globino rosne kapljice. Nabira zelišča in divjo hrano ter nam je vsem za vzor s svojim načinom zdravega prehranjevanja. Uči nas tudi pripravljati slastne namaze, slaščice in razne dobrote iz žive hrane, ki zdravijo naše telo in dajejo zagon našemu duhu.

Z Mitjo sta precej potovala po svetu in odkrivala načine življenja starih kultur, predvsem Ameriških indijancev, zato imata oba precej znanja in navdušenja, ki ga radostno delita z otroci vseh starosti. Dovolite jima, da tudi vas popeljeta v čarobni svet Narave.


Najin prispevek...

Za vaše otroke imava pripravljenih nekaj programov, ki so se do danes izkazali za najboljše metode približevanja Narave otrokom in odraslim. Največ seveda otroci in njihovi starši odnesejo iz večdnevnih taborjenj, nepozabna pa bodo tudi naša enodnevna druženja. Ker pa zadnje čase svet tako hiti, se dovoliva povabiti tudi k vam in vam v bližnjem gozdu ali travniku pričarava nekaj utrinkov Narave. Vse najine metode so varne, preproste in učinkovite ter primerne za vse starosti otrok na različnih stopnjah razvoja. Nevarno pri vsem skupaj pa je le to, da vas uspeva okužiti z blagodejnostjo pristne narave, od koder ni poti nazaj...

 

1. Tabori vračanja k Naravi

 

Tabore najpogosteje organizirava na Dujčevi domačiji (www.dujceva.si) v Škofljah v bližini škocjanskih jam. Tam imajo čudovit kamp v neokrnjeni naravi, ki ga obdaja reka Reka. Na bližnjih pašnikih se pasejo konji, ki nam z veseljem služijo za šolo jahanja in zdravilno druženje z njimi. Otroci bivajo v šotorih, učitelji pa si lahko privoščijo tudi lepo urejene apartmaje. Sanitarije v kampu so lepo urejene, kosilo nam postrežejo na domačiji, čudovita pravljična narava nam tam nudi priložnost za mnoge aktivnosti, ki jih izvajamo na taborjenju. V program tabora vključiva večino aktivnosti, ki jih sicer izvajava, pri tem pa seveda upoštevava vaše predloge in želje, da za vaše otroke skupaj ustvarimo program po vaših željah in naših zmožnostih.

 

Program taborjenja

Natančen program taborjenj je odvisen tudi od letnega časa, in vam ga pripraviva po našem pogovoru. Ponavadi ne presegamo števila 30 otrok (en razred), najraje pa ustvarjava s skupinami okoli dvajsetih otrok. Vaše želje sporočite vsaj mesec dni prej, da rezerviramo prost termin in uredimo vse potrebno, tudi za vse sprejemljivo ceno taborjenja. Med vsemi šolskimi počitnicami organizirava lastne tabore, so vam pa na voljo vsi termin vmes.

 

Taborjenja skupaj s starši

Tega načina se poslužujeva šele zadnje leto, saj se vse bolj zavedava, da morajo starši otrokom predstavljati trden vzor. Otroci se učijo z vzgledom, zato je pomembno, da tudi starši poglabljajo svoj stik z Naravo in s svojimi otroki. Narava in zanimive aktivnosti pa nudijo tudi odlično okolje za izboljšanje odnosov v družinah. Z raznimi metodami (menjava vlog, sodelovanje...) pa dosegamo medsebojno spoštovanje  in razumevanje med otroci in starši.

 

 

2. Enodnevni in poldnevni programi

 

So primerni za izvedbo vašega športnega, naravoslovnega dne, kot zanimiva dopolnitev k vašem učnem programu, popestritev izbirnih programov ali pa celo kot zaključni izlet. Za vas imava trenutno pripravljenih pet različnih programov, ki jih lahko izvedemo v skrajšani obliki ali v celoti, odvisno od našega dogovora. Nekatere izvajamo na Dujčevi domačiji, druge v dolini Glinščice in njeni bližini.

Najpogosteje se razdelimo na dve skupini. Eno vodi Maja, drugo Mitja, nato se skupini zamenjata. Na koncu pa spoznanja obeh skupin povežemo v celoto in se pogovorimo o naših odkritjih.

Celoten program traja cel dan s kosilom (6-8 ur aktivnosti), skrajšanega pa ponavadi izvedemo v dopoldanskem času ( 3-5 ur aktivnosti).

 

A) Dom v naravi

 

Program vključuje vse, kar človek potrebuje, da si v naravi ustvari pogoje za udobno življenje. Načini so zelo domiselni in zabavni, predvsem pa preprosti. Ena skupina bo postavila bivališče in uredila vse potrebno, medtem ko bo druga nabrala divjo hrano in pripravila slasten obrok. Program bomo dopolnili še z raznimi veščinami življenja v naravi po vaši izbiri (izdelava lesene žlice, klobuka za dež, hladilnika, tuša,...). Tukaj je izbira, ki jo ponuja narava precej obilna, jutro pa se kmalu prevesi v večer.

 

 

 Vodi Maja

Vodi Mitja

vsebine

Naravi prijazno gospodinjstvo. Nabiranje divje hrane in zdravilnih zelišč. Priprava žive hrane, namazov, slaščic in shranjevanje. Izdelava naravnih krem in olj.

Gradnja bivališč iz naravnih materialov ter vso udobje, potrebno za bivanje v naravi (wc,tuš, kuhinja, pripomočki).

 

B) Druženje s konji in radostni labirint

 

Konji in živali nasploh so posredniki med nami in Naravo. Preko njih lahko hitreje začutimo stik z našim resničnim bitjem, lažje odkrijemo svoje korenine. Konji s svojo pozitivno energijo in povezanostjo, povlečejo še nas v njihov čarobni svet preprostosti, spontanosti in iskrenosti. Podoben učinek ima na nas ustvarjanje radostnega labirinta iz kamnov in drugih predmetov iz narave ter hoja po njem. Seveda ob primerni naravnanosti naših misli in nameri duha, v kar nas bo spontano popeljala Maja.

 

 

 Vodi Maja

Vodi Mitja

vsebine

Postavljanje radostnega labirinta v obliki in z namero, ki si jo bo skupina izbrala. Hoja po labirintu z močjo namere.

Predstavitev konj in skrb za njih. Jahanje v maneži ter krajši sprehod s konji po okolici

 

 

C) Lok in puščica ter mandale neskončnih oblik

 

Izdelali bomo vsak svoj lok in puščico, po vzoru staroselskih plemen. Nato se bomo preizkusili v natančnosti na raznih tarčah ter streljanju na daljavo. Streljali bomo tudi s pravimi mongolskimi loki, ki veljajo za najmočnejše loke na svetu. Maja pa nas bo popeljala v čudoviti svet oblik, ki jih ponuja narava. Polni vtisov in ustvarjalnosti jih bomo najprej prenesli na papir, nato pa ustvarili veliko mandalo v naravi, ki nam bo služila kot tarča za zaključni preizkus naših lokostrelskih spretnosti. Seveda brez mirnega duha in osredotočenosti tudi puščica ne bo letela v željeno smer.

 

 

 Vodi Maja

Vodi Mitja

vsebine

Opazovanje oblik narave okoli nas, ustvarjanje lastne mandale na papir. Mandale so naš izraz doživljanja lepot znotraj nas samih.

Izdelava učinkovitega loka in puščice. Spoznavanje z osnovami lokostrelstva ter primerne naravnanosti uma lokostrelca.

 

 

D) Pohod po dolini Glinščice

 

Zbrali se bomo v bližini doline ter se odpravili na raziskovalni pohod proti dolini Glinščice. Pot nas bo peljala po kanjonu, ki nas bo navdušil s svojimi lepotami, tolmuni, slapovi in neokrnjeno naravo. V toplejših mesecih se bomo odpravili kar navzgor po strugi ter plavali po bistrih tolmunih. Spoznavali se bomo z zgodovino teh krajev, še posebej s premikanjem, postavljanjem in podirenjem mej med slovenijo in Italijo. Vživeli se bomo v težavna potovanja tamkajšnjih kmetov, ki so tovorili živež s konji in voli v Trst in nazaj ter spoznali še marsikaj, kar ti kraji ponujajo. Čaka nas nepozabna dogodivščina.


 

E) Glineno ustvarjanje v Glinščici

 

Iz Ocizle se bomo podali v globino gozdov, hodili mimo globokih brezn in jam. Raziskali bomo kakšno jamo in pretaknili vse njene skrite kotičke ter se seznanili z njenim nastankom. Nato bomo skušali odkriti najdišča gline, kot so ljudje to včasih počeli in iz nje ustvarili zanimive in tudi praktične izdelke. Pred kosilom bomo postavili posebno peč za glino za enkratno uporabo po starem postopku domorodcev. Naše izdelke bomo spekli, nato pa jih izkopali iz peči ter preizkusili. Ta dan se bomo ukvarjali predvsem z ustvarjanjem raznih izdelkov iz gline, lesa in drugih naravnih materialov ter se spoznavali s preprostimi orodji za tovrstno početje.

 

3. najin obisk pri vas

 

Na dogovorjeni dan se bomo zbrali pred vašo šolo in se odpravili v naravo. Za vas imava pripravljen orientacijski pohod, v katerega bo vključeno marsikaj. Na poti, ki jo bo treba sproti odkrivati glede na znake, strani neba in z občutkom za orientacijo po naravnih znamenjih, vas bo dobro izprašala sama mati Zemlja in vas spustila naprej le, če boste pravilno odgovorili. Dobro boste morali opazovati in pomniti razne oblike predmetov iz narave, ki jih boste na koncu prenesli na papir v obliki mandale. Vse skupaj sestavlja raziskovalni pohod v globino narave, kot ga še niste doživeli.

 

Program traja od tri do pet ur in vključuje predpripravo na raziskovalni pohod (osnove orientiranja v naravi po naravnih znamenjih, uporaba kompasa in zemljevida ter pripravo uma za globje zaznavanje narave), izvedbo pohoda in zaključni pogovor o naših spoznanjih ter odgovornosti do matere Zemlje (varovanje Narave), ki jo imamo prav vsi, kot njeni otroci.

 

 

4. Življenje v indijanskem tipiju

 

Mitja se že vrsto let ukvarja z Indijanskimi Tipiji, v svojem je tudi že preživel dve zimi. Svoje izkušnje rad podeli z vsemi, ki jih zanima način bivanja v tem čudovitem in preprostem bivališču prerijskih Indijancev. 

Najem Tipija

Na voljo vam je najem 5 ali 8m velikega tipija za razne dogodke, taborjenja ali srečanja, ki jih organizirate za vaše otroke. V manjšega se lahko posede 30 otrok, v večjega pa okoli 60. Tipi bomo postavili na izbranem mestu, Mitja in Maja pa vam lahko zaupata tudi zanimive zgodbice iz njunega življenja v Tipiju ter predstavita načine pripravljanje hrane, ogrevanja, zračenja ter druge načine, na katere so si prebivalci teh bivališč poenostavili in popestrili vsakdan.  Na voljo pa vam je tudi Tipi, ki stoji v kampu Dujčeve domačije, kjer lahko izvedete svoje programe in jih po želji začinite z najinim prispevkom.

 

Informacije in rezervacije

Svoje navdušenje nama sporočite pravočasno, da se domenimo glede podrobnosti in rezerviramo prost termin. Cene programov tukaj niso navedene in jih bomo naknadno določili v obojestransko zadovoljstvo, saj so odvisne od števila otrok, vaših želja glede izvedbe in še kakšnih dejavnikov.

 

Kontakt

Maja: 070 980 636        Mitja: 070 264 985         e-pošta: Naraja@gmail.com

 

Za konec...

 

...pa bova vesela, če se bomo skupaj podali na pot odkrivanja sebe, Narave in vsega, kar nas obdaja. Če bomo skupaj le za kanček premaknili naše razmišljanje v smeri večje odgovornosti do naravega okolja, do naših lastnih teles, izboljšanja zdravja ter čistosti uma in duha, je naša naloga dobro opravljena. Hvala vsem učiteljem, ki se zavedate odgovornosti, ki vam jo ta poklic prinaša, da nesebično služite otrokom in jim omogočate boljši jutri ter z lastnim zgledom navdihujete naše najmlajše. Se veseliva srečanja in sodelovanja z vami.

 

Srečno in pogumno naprej!                

                                                                                                                          

Maja in Mitja

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}