Search
Naravni pripravki za blaženje sončnih opeklin
26.06.2012, 07:33    avtor:   vir: Barbara Rudolf    foto: Internet
Preberite še

Poletje je tu, z njim pa tudi nevarno sončenje in opekline. Vsi poznamo sončne opekline, ki jih povzroča sonce. Preberite kako jih blažiti z naravnimi pripravki.
Sončna svetloba vsebuje dve vrsti ultravijoličnih žarkov UVA in UVB. Za UVA menijo, da porjavijo kožo, medtem ko UVB zelo hitro povzročijo v koži umetne spremembe. Poleg tega povzroča poletno infrardeče žarčenje vročino, ki odvzame koži vlago in jo s tem napravi manj odporno na vnetja.

Simptomi opeklin:
Koža je rdeča, napeta in vroča, v hudih primerih nastanejo tudi mehurji.

Naravna samopomoč:


Obkladki s skuto ali jogurtom:
Skuto zmešamo z pinjencem in jo namažemo na platneno krpo. Položimo jo na pordela mesta za 20 do 30 minut, 2-krat na dan. Obkladek zamenjamo, če opazimo, da se je ogrel. Namesto skute lahko uporabimo tudi hladen jogurt iz hladilnika.

Pijemo veliko tekočine:
Sončne opekline so tudi znak za akutno izgubo vode iz telesa, zato moramo veliko piti. Najboljše je čaj ali mešanica soka in vode v razmerju 1:4.

 

 

 

 

 Uživanje svežega sadja in zelenjave:
Vitamin E in
C preprečujeta vnetje in pospešujeta ponovno rast poškodb. Kožnih celic, tako da odstranita proste radikale, ki so se pri opeklinah sprostili. Uživamo veliko svežega sadja in zelenjave. Pri močnih opeklinah se ne odrecite tudi vitaminskim preparatom iz trgovine ali lekarne.Solata:
Liste glavnate solate položimo v vrelo vodo, kuhajo naj se približno 5 minut. Nato liste odstranimo in solatni sok ohladimo, katerega nanašamo s pomočjo vate na opečene dele telesa. Koži vrača vlago, omili draženje in olajša bolečine.Šentjanževo olje:
Opekline hladi in zdravi tudi šentjanževo olje, ki ga nanesemo na opečeno kožo.  Olje lahko pripravite doma, potrebujete samo olivno olje in šentjanževe cvetove.  Cvetove natlačimo v steklen kozarec in zalijemo z olivnim oljem. Napolnjen kozarec postavimo v senco in po nekaj tednih olje precedimo in že ga lahko uporabljamo.
OPOZORILO:
Šentjanževo olje je primeren samo za zunanjo uporabo in ne mažite se z njim preden boste kožo izpostavili soncu!!!Orehovo olje:
Orehovo olje je odlično za sončne opekline, ker ščiti vrhnjico kože tako, da jo ohladi. Melanin se zelo hitro kopiči v koži, saj je obščitnična žleza obveščena že takoj, da je v koži ogromno toplote. Ta toplota se akumulira v celicah kože in ustvarja melanin z razpadom fibroznih vlaken kože. To je proces zaščite, ki je naraven in je odličen za regulacijo vseh plasti kože in tudi bezgavk, ki se zelo popravijo z melaninom.
Olje lahko pripravite doma, v kozarec narežite orehe (velike za lešnik) in jih prelijete z olivnim oljem. Kozarec zaprete in ga postavite na sonce. Po treh tednih olje precedite in že lahko začnete z zunanjo uporabo. Orehovo olje pomaga tudi pri odpravi celulita.Zavedajte se, da je zdravje največje bogastvo, ki nam je dano in zato ne pretiravajte z izpostavljanjem soncu. Modne smernice že nekaj let narekujejo svetlo polt. Zdrava izpostavljenost soncu je vsak dan od 15 do 30 minut, v tem času prejmemo dovolj UV svetlobe za zadostno proizvodnjo Vitamina D.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}