Search
Ekologični poslovneži: Nimam časa - je zgolj izgovor
25.02.2013, 08:35    avtor: Bea   vir: Ekologičen    foto: Ekologičen
Preberite še

Prokuristka in solastnica Ekolife Natura Darja Korelc meni, da se sami ne zavedamo dovolj zakonitosti igre ravnovesja in energij, povezanih s tem. Pri svojem delu se drži 40-urnega delovnika in ji pri tem ne zmanjkuje časa za nič, saj se zaveda, da je vsak dan še en dan, s katerim se je potrebno spoprijeti polni energije, spočiti in zadovoljni.
Kaj vam pomeni izraz zdravo življenje?

Zdravo življenje mi pomeni skrb za to, kaj jem, da se dovolj gibam, da poskrbim za pravo razmerje med delom in počitkom, da sem karseda veliko v naravi, da se posvečam tudi sama sebi, da skrbim, da čim bolj pozitivno razmišljam, da vodim svoje življenje tako, da ga v čim večji meri spremlja smeh, sreča in veselje do življenja. Zdravo življenje mi pomeni tudi stalno učenje, spoznavanje same sebe in svojih omejitev, strahov, blokad ter stalno napredovanje v tem smislu.  


Poslovni svet, stres in notranji mir? Kako ohraniti ravnovesje in biti uspešen tako na poslovnem kot osebnem področju hkrati?

Potrebna je odločitev oz. zavedanje tega, da je ravnovesje potrebno in da če zanemarjaš eno od področij, se bo to že na nek način negativno odrazilo, posledično pa bo pripeljalo do tega, da boš kmalu neuspešen tudi na drugem področju.

Potem pa sledi volja doseči to, nekaj samokontrole in samodiscipline, pa gre. Včasih se tudi kaj »nabere« na enem ali drugem področju, potem se je potrebno ustaviti in spet postaviti meje samemu sebi.

Pri vsem tem je najbolj pomembno, da delaš stvari, v katere verjameš in veš, da so ljudem podporne. Potem notranji mir ni tako težko dosegljiv, stres se spremeni v navdušenje in služba postane kot hobi.   Kaj pride prej zdrava hrana ali zdrava pamet? Je način prehrane povezan s stanjem duha in obratno, ali stanje duha posledično vpliva na spremembo prehrane?

Po mojem mnenju se najprej spremeni nekaj v razmišljanju, vsaj pri meni je bilo tako, potem spremeniš prehrano, to pa spet vpliva na razmišljanje. Z nadaljnjim učenjem in izkustvom  se spet nekaj spremeni tako v prehrani kot tudi v razmišljanju in tako naprej....

 
Kaj je največja ovira na poti do zdravega življenja, če si uspešen poslovnež? Čas? Interes? Ljudje?


Da se sami ne zavedamo dovolj zakonitosti igre ravnovesja in energij, povezanih s tem. »Nimam časa«, je bolj izgovor oz. spet nezavedanje. Iz lastne prakse (tako v podjetju Ekolife, ki ga sedaj vodim, kot iz svetovalne prakse) lahko povem, da je podjetje lahko uspešno tudi, če je delovni teden 40-urni. Jaz konkretno (in tudi moji sodelavci) delamo od 7. do 15. ure, potem pa je čas za partnerje, otroke, sprehod v naravi, obisk telovadnice, prijatelje, saj jutri je še en dan, ki ga je potrebno oddelati spočit, zadovoljen in poln pozitivne energije. Seveda med sprehodom misli uidejo na posel - velikokrat dobiš tako neobremenjen tudi kakšno dobro idejo. Pa tudi zvečer posvetiš še kakšno uro pripravam na naslednji dan. Tako da največja ovira smo si sami. Pri tem ni nepomembno, da imaš ob sebi ekipo sodelavcev, ki jim zaupaš in veš, da bodo nalogo prav tako dobro opravili, kot bi jo sam, in da jim pomagaš, da se razvijajo. Pa se včasih zgodi tudi kakšna napaka (tudi meni se), kar pa je v procesu učenja normalna stvar. Ampak tudi zaupanje oz. nezaupanje je v nas samih.

 

Kako ohranjate notranjo moč, da ste kos vsakodnevnim izzivom? Zdrava hrana, šport, meditacija?


Glede na to, da se naše podjetje ukvarja s prodajo bio prehrane in prehranskih dodatkov, je zdrava hrana tako ali tako že način življenja. Pri tem priznam, da se moram še marsičesa naučiti, kot na primer, kako pripraviti res uravnotežene zdrave obroke. V službi namesto kave pijemo žitni nadomestek ali čaj, velikokrat je za malico zeleni smoothie ali pa solata iz ekološko pridelane zelenjave in za kosilo vegetarijanske jedi iz ekološko pridelanih živil, ki ga pripeljejo kar v pisarno.

Veliko se sprehajam ali tečem v naravi, hodim na jogo, odigram kakšen tenis, redno obiskujem kiropraktika, vsakodnevno meditiram. In berem knjige za duhovno rast.»Misli globalno, deluj lokalno« Kako si razlagate ta rek v teh časih?

Če gledamo na to misel z vidika okolja to razumem v smislu, da smo vsi eno in da moramo vsi razmišljati o zdravem okolju in da nam ne sme biti vseeno, kaj se dogaja na okoljskem področju na drugem koncu sveta. Tako smo tudi vsi odgovorni in vsak naj na svojem lokalnem področju naredi nekaj za izboljšanje stanja.

V poslovnem smislu razumem to tako, da so strategije podjetij globalne, da pa je potrebno delati določene prilagoditve glede na specifike lokalnega trga.  

 

Vam je izvor in način pridelave vaše hrane pomemben? Kupujete ekološko ter lokalno pridelano hrano ali se vam zdi to le dobra marketinška poteza v času recesije?

Da, kupujem ekološko in lokalno pridelano hrano, kar se seveda da dobiti in je relativno lahko dostopno. Želela bi si še več take ponudbe, a je v tem trenutku logistika po vsej verjetnosti še prevelik problem. Naslednje leto bom začela tudi s svojo lastno pridelavo.  Je možno združiti duhovno in poslovno? Na kakšen način? Kaj za vas pomeni biti duhoven, spiritualen, najti notranji mir?


Za mene je duhovno tudi to, da deluješ po nekih etičnih normah in moralnih načelih. Da sodelavce in poslovne partnerje spoštuješ, delaš pošteno, da tudi morebitna nesoglasja rešuješ mirno s pozitivnim pogledom na stvari. Da se držiš dogovorov, da izžarevaš pozitivizem in samozavest. Da izzive, ki prihajajo, rešuješ brez nepotrebne nervoze, strahu, jeze, z vero, da se bo vse uredilo nič slabše (kvečjemu boljše), kot če smo ob reševanju zaskrbljeni, nervozni, jezni, nespoštljivi, prestrašeni.

 Arhetipske vloge moških in žensk, ali smo izgubili stik s samim sabo? Vloga moškega in ženske v današnji družbi?

Vloge ženske in moškega se vsaj pri nas v današnjem času vedno bolj približujejo in že težko definiramo specifične vloge enih in drugih. Sploh če pogledam lastno izkušnjo, sem imela oz. imam ob sebi partnerje, ki me podpira tudi na karierni poti in razume, da si je potrebno te vloge razdeliti. V smislu ženskega in moškega principa pa se mi zdi nujno potrebno, da je tudi v poslu zastopana ta bolj ženska plat/energija odzivanja in delovanja.

Če pogledam nazaj ne morem reči, da je na mojo karierno pot kakorkoli negativno vplivalo to, da sem ženska.


Kako si razlagate pojem »holističen pristop« k življenju?


Da gledamo na življenje celostno in da poskušamo držati v ravnovesju oz. da pozitivno vplivamo na vsa področja življenja tako, da se zdravo prehranjujemo in tudi z gibanjem skrbimo za zdravo telo, da poskrbimo za sproščanje in duhovno plat s kakšno meditacijo, branjem, uživanjem življenja v naravi, da skrbimo za zdrave in pozitivne odnose doma, v službi, v družbi, s čimer se še dodatno oblikujemo, pri tem pa vse delamo tako, da ne vplivamo negativno na okolje in da tudi sicer kar se da pozitivno vplivamo na naše življenje in na življenje ljudi okoli nas.Recesija. Kje se začnejo spremembe? V glavah, na bančnih računih, finančnem trgu ali v srcih?

Spremembe se vsekakor začnejo v glavah, kako vidimo situacijo, v kolikšni meri se nam zdi morda brezizhodna in kako smo potem pripravljeni na spremembe, ki jih to prinese. Se pa čuti v klimi, v okolju, nekako se te dotikajo razne zgodbe povezane z recesijo. 

Kar se mojega oz. našega delovanja v podjetju tiče, pa to vzamem kot neko dejstvo, ki se mu je potrebno prilagoditi, ne pa temu podleči, in si reči sedaj je recesija, pa imamo izgovor za vse, kar mogoče ne gre po planu. Ne želim, da razmišljanje o recesiji vpliva na moje razmišljanje in na razmišljanje mojih sodelavcev v zvezi s poslovanjem. Letošnji cilji bodo doseženi. Delamo dobro in po svojih najboljših močeh in verjamemo v uspeh in v vedno večjo ozaveščenost ljudi. Delamo pozitivne stvari, za katere smo prepričani, da jih ljudje potrebujejo. Tudi pri pripravljanju planov za prihodnje leto recesija ni našla prostora v naših pogovorih, zato smo si zastavili cilje, ki bodo od nas zahtevali, da damo vse od sebe, bo pa potem dosežen cilj in s tem povezano zadovoljstvo z opravljenim delom in kakšno sporočilo zadovoljne stranke nagrada za naš trud.

 

Je bitka za posel v današnjih časih lahko moralna, pozitivna ter človeku prijazna? Sta morala in etika sploh še vrednoti?

Morala in etika sta absolutno še vedno vrednoti, ki pa ju eni spoštujejo, drugi pa ne. V našem podjetju se pri poslu posvečamo predvsem kupcu (kako bi mu s svojo ponudbo še lahko pomagali) in sebi (kako zagotoviti ustrezno čim kakovostnejšo ponudbo in pogoje za naše kupce). Niti v svojem svetovalnem delu, niti v Zavodu Makrobios, kjer se ukvarjamo s terapijami z lasersko akupunkturo, niti v podjetju, ki se ukvarja s prodajo eko izdelkov, ne delujemo na način, da se s konkurenco »bojujemo za posel«, ampak poskušamo le predstaviti svoje prednosti oz. kakovost. In tudi ni nikoli cilj samo pridobiti posel pod ni pomembno kakšnimi pogoji.  V čem je prihodnost dobrega poslovanja? So sodobni pristopi tudi trajnostni ali bo potrebno spremeniti razmišljanje, da bo prišlo do pozitivnih sprememb? Kakšen je profil »poslovneža prihodnosti«?


Po mojem mnenju bodo preživeli poslovneži, ki jim je delovanje po etičnih in moralnih načelih prva skrb. Potem pa ustvarjanje pogojev oz. stremljenje k temu, da pridemo do win - win - win - win kombinacije, kjer so karseda zadovoljni vsi udeleženci: dobavitelj, kupec, zaposleni, podjetje oz. lastniki. Potrebna je tudi neka zmernost v vseh pogledih.   Recesija, ovira ali izziv?


Recesija je prej izziv ali pa priložnost za spremembe. Je priložnost, da premislimo vsak zase o smislu življenja (svojem poslanstvu), da se obrnemo navznoter, da začnemo trošiti za stvari, ki jih potrebujemo, ne da je smisel kopičenje stvari. Da mogoče začnemo delati stvari, ki smo si jih vse življenje želeli, pa smo potem v imenu »varnosti« raje pristali v službi, ki nas sploh ne veseli. V širši družbi pa je to opozorilo in priložnost za definiranje drugačnega sistema, bolj prijaznega za vse, ne samo za peščico, za definiranje načina delovanja in dejavnosti, ki bodo ljudem in okolju bolj podporni, ker smo nekako prišli do roba, kar nam recesija na nek način želi povedati.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}