Search
Koliko ste pripravljeni plačati za zdravo življenje?
18.12.2012, 08:46    avtor: Anja Ekologičen   vir: Ekologičen    foto: Deviantart
Preberite še

Pred kratkim smo v Zavodu Ekologičen izvedli kratko raziskavo o navadah Slovencev na področju zdravega življenja in prehranjevanja. Pokazalo se je, da smo Slovenci zelo naklonjeni ideji zdravega življenja, kar je izredno pozitivno, pri uresničevanju tega pa nas največkrat ovirajo visoke cene zdravih in eko izdelkov ter živil.
Morda presenetljivo, so rezultati raziskave pokazali, da najmanj svojih sredstev namenimo hrani, največ pa tehnologiji. Kar 79 odstotokov anketirancev je odgovorili na vprašanje, kaj je največja ovira, da ne kupujejo več izdelkov, ki jim omogočajo ohranjati zdravje in lepoto na naraven način, previsoke cene izdelkov.

 

Ali je naravno, zares naravno in zdravo?

Na področju živil ter izdelkov, ki se razglašajo za zdrave, je prisotnega še veliko nezaupanja v avtentičnost njihovega porekla ter kakovosti. Kar 48,4 odstotke anketirancev je do avtentičnosti skeptičnih, medtem ko 19 odstotokov anketirancev meni, da jim izdelki z zdravo prehrano niso dovolj dostopni, ker so trgovine z zdravo prehrano preveč oddaljene oz. odročne.

 

Izredno nizek odstotek anketirancev meni, da jim zdravo prehranjevanje in življenje predstavlja preveliko odrekanje in da imajo premalo časa, da bi skrbeli za zdravo plat življenja, saj je pozitivno odgovorilo le 4,8 odstotka anketirancev, medtem ko je 11,3 odstotka anketirancev prepričanih, da imajo premalo znanja o tem, kako bi lahko živeli še bolj zdravo. 

Žal obstajajo tudi primeri, ko svojci niso naklonjeni drugačnemu načinu prehranjevanja in jih to ovira pri njihovem prizadevanju za bolj zdravo življenje. Razveseljivo pa je dejstvo, da jih kar 24 odstotkov meni, da se prehranjujejo dovolj zdravo.

 

 

Najpomembnejši razlog za pozitivne spremembe?

Anketiranci so kot najpomembnejše razloge za zdravo življenje navedli skrb zase ter svoje zdravje. Nekateri pa kupujejo zdrave izdelke in storitve z mislijo na okolje. Iz tega vidika, jim je izvor izdelka ravno tako pomemben, kot tudi njegova kvaliteta.

Pri nakupu ponavadi seveda želimo porabiti čim manj denarja, kar je pomemben dejavnik pri odločitvi, tudi pri anketirancih te raziskave. Poleg denarja je dragocen tudi čas, tako rezultati raziskave kažejo na to, da je zaželjeno, če lahko kupec vse izdelke kupi na enem mestu.

 

 

Napotki za zdravo življenje, recepti in ideje

Poleg kakovosti izdelkov in storitev, kupci pričakujejo in cenijo, da bodo ob nakupu dobili tudi zadostne informacije, kako izdelek najbolje izkoristiti ter uporabiti. Izredno so dobrodošli nasveti za uporabo ter informacije, ki so jim v pomoč pri zdravem, kreativnem ter finančno nepotratnem življenju. Radi imajo recepte za pripravo zdravih jedi.

Pomembno je, da poleg izdelkov dobijo tudi dostop in informacije kako in na kakšen način se lahko povezujejo s sorodno mislečimi ljudmi, ter da čutijo nekakšno podporo s strani ekoskupnosti, saj se radi udeležujejo predavanj, srečanj in delavnic na teme zdravega življenja ter prehranjevanja. Odprti so tudi za nove inovativne izdelke.

 

 

Koliko smo pripravljeni plačati za zdravje?


Kar okoli 47 odstotokov anketirancev je na to vprašanje odgovorilo, da so pripravljeni plačati kar 10 odstotokov več kot porabijo sedaj, za zdravo prehranjevanje in življenje. Nekaj več kot 16 odstotkov anketirancev pa je izjavilo, da so pripravljeni plačati tudi do kar 30 odstotkov več kot sedaj. Iz tega je razvidno, da nam zdravje ter zdrav način življenja pomenita izredno veliko.

Skoraj 28 odstotkov anketirancev je pripravljeno sami najti cenejše poti, do zdravih izdelkov, saj zanje niso pripravljeni plačati več kot porabijo sedaj. To sicer zahteva več njihovega truda in angažiranosti, a ravno na tak način se najdejo inovativni pristopi k boljšem in bolj zdravem življenju.

11,5 odstotka anketiranih pa za zdravo prehranjevanje in življenje ni pripravljeno plačati niti centa več kot do sedaj.

 

Slovenec poznaš svoje korenje?

Izredno razveseljivo ter pozitivno je, da kar 88 odstotkom anketiranih izvor izdelka pomeni veliko. Veča se povpraševanje po lokalnih izdelkih, kar nas posledično navdaja z optimizmom, da smo se začeli zavedati pomena lokalne samooskrbe in medsebojnega povezovanja. 

Kar se tiče cen slovenskih izdelkov, je 1,7 odstotkom vprašanih vseeno, če je le ta višja. 29 odstotkov anketiranih pa slovenskega izdelka ne bi kupilo, če bi bila njegova cena višja kot cena nekega drugega izdelka.

 

 

Glede na končne rezultate naše ankete smo optimistični, saj se očitno povečuje zanimanje in zavest kako pomembno je zdravo življenje ter prehranjevanje. Cene izdelkov so sicer zares v velikih primerih višje kot cene konvencionalno pridelanih živil, a vprašati se moramo kakšna je cena našega zdravja.

Ne nasedajte tudi marketinškim potezam, ki marsikdaj zavajajo in izkoriščajo nvoodobni trend saj se da zdravo živeti tudi na povsem nepotraten način. Čimveč zelenjave in sadja pridelajte sami, povežite z lokalno eko kmetijo. Iščite nove načine in ideje saj smo prepričani, da je naše življenje vedno možno obrniti na bolje, če si to le želimo.

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}